Lilla Edets kommun - startsida

Anmälan om livsmedelsverksamhet

Om anmälan för livsmedelsverksamhet krävs beror på hur organisationen ser ut, till exempel om de är en ordnad verksamhet i särskilda utrymmen, viss omfattning gällande mängden livsmedel, antal konsumenter och graden av komplexitet. Verksamheten ska också bedrivas med en viss kontinuitet och inte vara tillfällig.

Ett livsmedelsföretag är ett privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings-, och distributionskedjan av livsmedel. Det kan till exempel gälla dig som lagar mat, transporterar mat, säljer mat i butik eller på nätet, skriver innehållsförteckningar eller har en dricksvattenanläggning. På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om livsmedelsföretag.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Anmälan om livsmedelsverksamhet

Om du tänker starta en ny livsmedelsverksamhet, eller ta över en befintlig, ska du anmälaPDF det till miljö- och byggnämnden minst två veckor i förväg. En livsmedelsanläggning får inte tas i bruk förrän miljö-och byggnämnden registrerat anläggningen. Registrering är en enkel process, som går ut på att du anmäler till kontrollmyndigheten att du ska starta verksamhet. Först efter att du har startat din verksamhet gör kontrollmyndigheten ett besök på plats.


Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning

Om livsmedelsverksamheten använder vatten från enskild brunn för sin livsmedelshantering/beredning eller om anläggningens besökare använder vattnet från enskild brunn som dricksvatten ska anmälanPDF om registrering av dricksvattenanläggning göras till miljö- och byggnämnden.


Ändring av livsmedelsverksamhet

Om en livsmedelsverksamhet ändras väsentligt genom att sortimentet utökas, lokalen byggs om eller liknande ska det anmälasPDF till miljö- och byggnämnden.


Upphörande av livsmedelsverksamhet

När en livsmedelsanläggning upphör ska det anmälasPDF till miljö- och byggnämnden. Om avanmälan inte görs kan du som verksamhetsägare bli betalningsskyldig för den kontroll som påbörjats efter att verksamheten lagts ner.  

När livsmedelsföretag inte behöver anmälas

Om verksamheten inte uppfyller kraven vad gäller organisation eller kontinuitet behöver inte livsmedelsföretaget anmäla sin livsmedelsverksamhet. Olika verksamheter har olika regler.

En livsmedelsverksamhet som klassas som "låg risk" kan utföra sin syssla fler antal gånger under ett år, utan att behöva anmäla den till myndigheten, än en verksamhet som klassas som "hög risk". Tabellen visar hur många gånger du kan bedriva mycket låg-, låg-, mellan-, och högriskverksamhet innan det måste anmälas som livsmedelsverksamhet till miljö- och byggnämnden.

Alla stora och små verksamheter som sprider mat på marknaden, genom gratisprover eller försäljning, är skyldiga att följa lagen och se till att maten "är säker". Du har skyldighet att följa lagen även om du inte har ett registrerat livsmedelsföretag. På Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa mer.
Produktions-/försäljningstillfällen utan krav på anmälan
RiskklassTyp av verksamhetAntal gånger
Mycket låg riskBaka, servera kanelbullar, sälja godis, värma upp färdigmat för direktförsäljning20 ggr/år á 1-2 dgr
Låg- och mellanriskGrädda våfflor, servera kokt/grillad korv, göra sallad/smörgåsar, sälja kulglass, sälja förpackade livsmedel som kräver kylförvaring, tillaga fisk10 ggr/år á 1-2 dgr
Hög riskGrilla hamburgare, tillaga spagetti och köttfärssås5 ggr/år á 1-2 dgr
Senast uppdaterad: 2012-02-03
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »