Näst bäst serviceranking i Göteborgsregionen – trots ett försämrat resultat

Kvinna i reflexväst ler in i kameran. I bakgrunden en byggarbetsplats.

Insikt är en årlig undersökning som genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, där företagare som haft ärenden hos kommunen skattar servicenivån. Lilla Edets kommun rankas nu på plats 93 av 213 kommuner som deltog i undersökningen 2023.

Kommunernas myndighetsutövning inom områdena bygglov, brandskydd, markupplåtelse, miljö och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling mäts och visar ett Nöjd-Kund-Index (NKI) för Sveriges kommuner. De som svarat på enkäten är företagare som haft ett ärende hos kommunen under förra året.

Lilla Edets kommun rankas nu på plats 93 av 213 kommuner och 14 förbund/gemensamma förvaltningar som deltog i undersökningen 2023. 2022 hade Lilla Edet plats 23. Det är en sänkning med 70 platser i rankingen och vårt NKI minskar med 5. Kommunens totala NKI är 76 (max 100) och är enligt betygsskalan ett högt betyg. Ett godkänt NKI är mellan 62–69. Genomsnittligt NKI för Sverige är 75. Betyget ger oss en andraplats i Göteborgsregionen.

Högt betyg för bemötande

Företagarna har betygsatt serviceområdena information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Högst betyg får vårt bemötande med NKI 80, vilket är ett mycket högt betyg. Tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet, information och effektivitet får höga betyg med NKI mellan 70–78. Kommunalråd Julia Färjhage säger så här om resultaten:

— Det är väldigt glädjande att vi fortsatt har goda betyg i Insiktsmätningen! Årets resultat ger oss dock anledning att fundera över hur vi kan förbättra kommunens service ytterligare. Vi kan uppenbart bättre och ambitionen är att alla företagare ska vara nöjda med kommunens service och bemötande. Att vi har ett attraktivt företagsklimat är en prioriterad fråga och att kommunen ger en snabb och god service är en viktig del i det.

Fortsatt arbete för att stärka näringslivsklimatet

De senaste åren har kommunen satsat på dialog och information med företagen genom bland annat många företagsbesök, nyhetsbrev till näringsliv och stort fokus på företagare i nyhetsflödet på webbplatsen och i sociala medier. Nu arbetar kommunen vidare för att förbättra företagsklimatet i Lilla Edet.

— Det näringslivsstrategiska programmet är ett stöd för vårt fortsatta arbete med företagsklimatet i Lilla Edets kommun. Handlingsplanen innehåller ett stort antal aktiviteter för en förbättrad näringslivsservice som involverar alla sektorer i kommunen. Vi fortsätter med våra företagsbesök och informationsinsatser berättar Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare.

Läs mer om Insiktsmätningen på SKRs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 19-26 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna och en man
  • Tre ungdomar sitter vid ett bord i en skollokal. De ser glada ut.

  • Så tycker unga i Lilla Edet om sina liv

    Under hösten 2023 fick ungdomar i årskurs 8 i grundskolan i Lilla Edets kommun svara på frågor om sin livssituation i enkäten Lupp – lokal u...
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet

  • Kommunfullmäktiges sammanträde 7 maj

    I kommunfullmäktige fattas beslut som du som kommuninvånare garanterat märker av i ditt dagliga liv. Tisdag 7 maj kl. 18.00 har Lilla Edets ...