Näringslivschefsdag med Svenskt Näringsliv

Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.

I torsdags deltog Lilla Edets kommun på Näringslivschefsdag med Svenskt Näringsliv i Göteborg. Här samlades näringslivsansvariga från hela Västsverige inklusive Värmland, Jönköping och Halland för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. På agendan stod bland annat framtida energiförsörjning och hur länsstyrelserna kan främja arbetet med att förenkla för företag vid myndighetskontakter.

Robert Thorburn och Nicklas Skår från Svenskt Näringsliv redovisade sin syn på den framtida energiförsörjningen och vilka utmaningar som kommer med den. I dag är Västra Götaland självförsörjande på el till ungefär 20 procent. Industrin står för cirka 30 procent av användandet och förväntas tredubbla sin förbrukning till 2030.

Klas Ericson från Business Sweden talade om den stora omställning som krävs av industrin för att anpassa sig till framtiden. Jobb kommer att försvinna, men andra jobb kommer att uppstå. Många industrier är beroende av den tilldelning av el som sker och idag är det för lite tillverkning av el i Västra Götaland.

— Sverige har dock en möjlighet till omställning som många andra länder inte har, säger Klas Ericson.

Länsstyrelsen arbetar för att förenkla för företag

Sist ut var Mikael Cullberg från Länsstyrelsen Västra Götaland. Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och får sina uppdrag därifrån. De arbetar bland annat med de allmänna valen, livsmedelskontroll, djurskydd, hållbar samhällsplanering och boende, skydd mot olyckor, krisberedskap, civilt försvar med mera.

Ett av Länsstyrelsens uppdrag i år är att utveckla arbetet med att förenkla för företag. Arbetet innebär bland annat att se över handläggningstider, bemötande och service, minskat och förenklat uppgiftslämnande och att stötta kommunerna i handläggningen av alkohollagstiftningen och livsmedelskontrollen för att förenkla för företag. Länsstyrelserna kommer också att genomföra kompetenshöjande insatser för deras företagsnära verksamheter för att förenkla kontakten med företagen.

— Sådana här dagar är guld värda för många av oss som jobbar ensamma i de mindre kommunerna. Vi får påfyllnad av kunskap och har möjlighet att diskutera med kollegor från andra kommuner. Jag har efter dagen en större förståelse för vad som krävs för att klara vår framtida energiförsörjning och vad det innebär för många av våra företag, säger Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edets kommun.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 19-26 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Visionsbild visar hur en triangelformad sluss i Lilla Edet kan komma att utformas.
  • Ett barn med vita handskar står på huk på gräsyta med en halvfull plastpåse 
  • Bild på några grenar med vita blommor men en blå himmel bakom