Lilla Edets kommun - startsida

Hejdå alkoholskador

Lilla Edets kommun deltar i kampanjen "Hejdå alkoholskador"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som syftar till att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga. Satsningen pågår hela året, men med extra fokus kring riskhelger.

Här kan du hitta motivation till inte köpa ut och få kunskap om alkoholskador. Bakom kampanjen står Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och länsstyrelsen i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

Hej alla fina! Som har lillsyrror, småbrorsor och yngre kompisar. Om fler låter bli att köpa ut till minderåriga kan vi minska alkoholskadorna, det vill säga jobbiga saker som händer på fyllan. Så visa att du har en hjärna.

Tack för hjälpen!

Så får du din tonåring att vänta med alkohol och dricka mindre.

Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

Prata med andra föräldrar och vuxna om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa.

Visa att du bryr dig. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar och andra vuxna engagerar sig och bryr sig om.

Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar och andra vuxna sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar och andra vuxna säger — även det inte verkar så i stunden. Passa på att prata med din tonåring om dina förväntningar på honom eller henne när det gäller alkohol. Som vuxen kan du med bra argument vara ett viktigt stöd för din tonåring.

Få fler tips och råd kring hur du kan tänka och prata med din tonåring kring alkohol i Tonårsparlören.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2019-02-07
Sidansvarig: Julia Domby
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »