Lilla Edets kommun - startsida

Bödlar i 1600-talets Sverige

I del tre i vår serie om avrättningar under våren 2018 träffar vi Annika Sandén, docent i historia vid Stockholms universitet, som kommer till Lödöse museum och berättar om bödlar och bödelsyrket under 1600-talet.

 

I sin presentation redogör Annika på ett spännande och intresseväckande vis för bödelsyrket och vad det innebar att verkställa dödsstraff i samhällets tjänst. Sandéns studie av bödelns livsvillkor visar att han var en utstött och marginaliserad individ som ofta, förutom avrättningar, fick utföra samhällets allra smutsigaste sysslor om att kastrera hästar, avliva hundar, dränka katter och tömma latriner. Som en liten tröst ansågs han också ha magiska krafter och man trodde att han kunde bota sjukdomar.

 

Ibland gick yrket i arv men det hände också att det var svårt att rekrytera frivilliga. Då hände det att dödsdömda fångar blev benådade mot att de tog tjänst som bödel. Ofta blev de då brännmärkta eller fick öronen avskurna som tecken på att de var straffade förbrytare som hade blivit benådade till dess att nästa bödel kunde rekryteras till yrket.

 

Bödelns historia sammanfaller med några av de mörkaste och smutsigaste kapitlen i Sveriges historia men hans öde säger också väldigt mycket om tidsandan och om samhällets syn på de allra mest utsatta individerna under 1600-talet.

 

Passa på att titta på utställningen Dömd till döden som invigs 17 maj 2018.

 

Välkommen till en spännande kväll!

 

Läs mer på Lödöse museums webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Datum: 17 maj 2018
Tid: kl 19:00
Plats: Lödöse museum, Museivägen 1, Lödöse
Arrangör: Lödöse museum
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »