Lilla Edets kommun - startsida

Döden i Lödöse

De sista avrättningarna

Den 22 april 1857 samlades tusentals människor vid Tingbergs kulle strax söder om Lödöse. Det skulle uträttas två avrättningar denna dag. Karl Gustav Björk och Anders Daniel Nattsén deltog 1854 i ett brutalt postrån som slutade med mord och grov misshandel. För detta skulle de betala med sina liv.Med anledning av detta har vi bjudit in Niklas Ytterberg, expert på avrättningsplatser i Västsverige. Därefter tar vi bilarna bort till Tingbergs kulle och promenerar upp till galgbacken där vår guide berättar om de sista avrättningarna där.Yxan som användes denna dag i april såldes på 1930-talet på auktion. Dåvarande museichefen i Alingsås, Anna Norlander, var närvarande vid auktionen liksom chefen för Göteborgs naturhistoriska museum. Båda ville köpa yxan, men Anna sa;Snälla intendenten, låt oss få köpa yxan. Det är faktiskt våra huvuden som fallit för den.
Yxan följde med Anna till Alingsås museum där den finns än idag. Lödöse museum har lånat in den tillfälligt, och yxan kommer att visas upp på museet från denna dag och ett år framöver.
Kl 13-14 Niklas Ytterberg berättar om avrättningsplatser i Västsverige.Kl 14.30-15.30 Visning på Tingbergs kulle. Välkomna!
Datum: 15 oktober 2017
Tid: kl 13:00
Plats: Museivägen 1, Lödöse
Arrangör: Lödöse museum
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »