Avfallstaxan för 2024 medför nya tjänster

återvinningssymbol

Onsdag 13 december antog kommunfullmäktige avfallstaxan för 2024. Taxan för avfallsinsamling höjs med 4 procent, vilket ger en ökning på 8 kronor i månaden för ett standardabonnemang. Samtidigt har priset på flera tjänster lämnats oförändrade och någon har till och med sänkts. Helt nya tjänster införs också.

Vid förlust av passerkort till återvinningscentralen halveras priset för att få ett nytt till 130 kronor, jämfört med tidigare 260 kronor.

I och med den nya taxan införs också helt nya tjänster:

Trädgårdavfallskärl

Från och med 2024 erbjuder Lilla Edets kommun under sommarperioden ett extra avfallskärl avsett för trädgårdsavfall som hämtas av kommunen.

– På så vis slipper du att själv transportera ditt trädgårdsavfall till återvinningscentralen, säger Anders Johansson på avfalls- och återvinningsenheten.

Containertjänst

Även möjligheten att via kommunen beställa hem en container för vissa typer av grovavfall införs.

– Det kan vara lämpligt vid exempelvis ett bygg- eller renoveringsprojekt eller när det vankas storstädning, säger Anders Johansson.

Nya tjänster och ändringar som gäller från och med 2024:

  1. Sänkt pris: Kostnaden för ett nytt passerkort till återvinningscentralen (vid förlust av passerkort) halveras i pris.

  2. Ny avgift: Avgift för nyckelhantering införs. Tillämpas när kommunen behöver hantera fastighetsägares nycklar för att utföra tjänster, till exempel till soprum eller vägbommar.

  3. Ny tjänst: Sommarabonnemang för hämtning av matavfall för verksamheter med tömning varje vecka.

  4. Ny tjänst: Sommarabonnemang för hämtning av matavfall med tömning varje vecka och tömning varannan vecka resten av året.

  5. Ny tjänst: Avfallskärl kan hämtas ut på återvinningscentralen i Göta mot lägre avgift jämfört med utkörning av kärl.

  6. Ny tjänst: När vi tidigare genomfört en bokad extra tömning hos en avfallskund har vi tagit ut en avgift för tömning av matavfallskärlet och en avgift för tömning av restavfallskärlet. Från och med 2024 införs en tjänst som medför att vi kan ta ut en avgift för tömning av båda kärlen. Denna tjänst medför en lägre avgift än separata extra tömningar av vardera kärl.

  7. Ny tjänst: Frivilligt sommarabonnemang med hämtning av trädgårdsavfall, kärl för trädgårdavfallet ingår.

  8. Ny tjänst: Containertjänst införs för hämtning av grovavfall vid fastighet.
  1. Ny tjänst: Frivillig tjänst för insamling av förpackningar och tidningar i kärl kommer att införas till flerbostadshus och verksamheter.

  2. Ändrad tjänst: Besök för verksamheter till återvinningscentralen delas upp i besök där de har farligt avfall med sig och besök där de inte har farligt avfall med sig. Besök utan farligt avfall får en lägre avgift än idag och besök med farligt avfall får en högre avgift än idag. Besök med enbart elektronik och/eller förpackningar blir fortsatt avgiftsfria.

  3. Ändrad tjänst: Avgiften för slamtömning delas upp på ett nytt sätt. Den tidigare ”behandlingsavgiften” tas bort och läggs in i ”tömningsavgiften”. På fakturan kommer den totala kostnaden var uppdelad i ”framkörningsavgift”, ”tömningsavgift” och eventuella extratjänster. (Gäller från och med 2024-04-01.)

  4. Ändrad tjänst: Ordinarie slamtömning kommer att ske områdesvis enligt ett schema kommunen fastslår. Önskas tömning utanför det schemat behöver extra tömning beställas. (Gäller från och med 2024-04-01.)

  5. Ny tjänst: Slamtömning blir möjlig att tidsboka som en extratjänst. (Gäller från och med 2024-04-01.)

  6. Ändrad tjänst: Extra slamtömning med tömning inom två arbetsdagar ändras till extra slamtömning inom 24 timmar. (Gäller från och med 2024-04-01.)

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna och en man

  • Så kan du förhindra en fallolycka

    Välkommen till en kostnadsfri föreläsning där du får enkla tips och råd om hur du kan förhindra att ramla och skada dig.
  • Grafik för Lilla Edetmässan

  • Lilla Edetmässan 19-20 april

    Missa inte Lilla Edetmässan - näringslivsmässan i Lilla Edet där lokala företag och andra aktörer medverkar under två festliga dagar i Ström...
  • Grafik i lila: Näringslivsveckan

  • Näringslivsveckan 19-26 april

    Lilla Edets kommun presenterar Näringslivsveckan 19-26 april - en vecka med vårt näringsliv och kommunens företagare i fokus!