Läkemedelspåminnare ger större självständighet

Man i halvbild pekar på läkemedelspåminnare

Ingemar Dahlberg, som är en av de omsorgstagare som fått en läkemedelspåminnare, är mycket nöjd.

Lilla Edets kommuns vård och omsorg har infört läkemedelspåminnare som med hjälp av ljud och ljus påminner när det är dags att ta medicin. Maskinen matar sedan ut rätt mängd medicin i en förpackad påse. Detta bidrar till större självständighet för omsorgstagaren.

– Lilla Edets kommun arbetar för att utöka användandet av välfärdsteknik som en del i utvecklingen av kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Som en del i detta införs sedan i höstas digitala läkemedelspåminnare, som med hjälp av ljud och ljus påminner omsorgstagaren om när det är dags att ta medicin. Maskinen matar sedan ut rätt mängd medicin i en förpackad påse, berättar Tina Penttilä, distriktssköterska, tidigare vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hemtjänsten eller hemsjukvården laddar maskinen för två veckor i taget och det krävs en speciell inloggning för att komma in i den. Påsarna packas efter patientens behov, doserade efter läkare eller sköterska och ligger i lättöppnade påsar i en rulle. Sedan är det bara för omsorgstagaren att trycka på knappen och medicinen kommer ut.

Tycker det fungerar väldigt bra

Ingemar Dahlberg är en av de tio personer i Lilla Edets kommun som hittills fått en läkemedelspåminnare installerad i hemmet.

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Det bästa är att jag inte behöver fundera över vad jag ska ta och när, utan det sköter ju den. Så jag är avlastad med den biten, säger han.

Att läkemedelspåminnaren medför att det blir färre besök från hemtjänsten tycker Ingemar inte spelar någon större roll.

– Men det är klart att det inte är så bekvämt om någon ringer på dörren när klockan är halv åtta på morgonen och vill komma in. Så det slipper jag ju. Det är bra, konstaterar Ingemar Dahlberg.

Politikerna eniga om införandet

Politikerna i socialnämnden är överens om att läkemedelspåminnare ska införas i verksamheten och jobbar tillsammans med verksamheten för detta.

Inför att läkemedelspåminnarna skulle börja användas utbildades personal från hemtjänsten och hemsjukvården under hösten i användandet. Zara Blidevik (M), ordförande socialnämnden och Lorentz Lindell (SD), vice ordförande i socialnämnden, gästade ett av utbildningstillfällena.

Två kvinnor, en man och en läkemedelspåminnare

Tina Penttilä, distriktssköterska, tidigare vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska, visar Zara Blidevik (M), ordförande i socialnämnden, och Lorentz Lindell (SD), vice ordförande i socialnämnden, hur läkemedelspåminnaren laddas.

– Välfärdstekniken och lösningar som dessa läkemedelspåminnare är väsentliga för att kunna hantera framtidens äldreomsorg. Vi har en kompetensförsörjningskris inom vård och omsorgsyrkena där nya och innovativa tekniska lösningar behövs för att både stärka den enskildes möjlighet till självständighet men också för att ge bättre arbetsmiljö och förutsättningar för våra medarbetare. Jag är stolt över att vi nu tar detta kliv även i vår kommun, säger Zara Blidevik.

– Fördelarna jag ser är att omsorgstagare som har många besök per dag för att få sin medicin av personal, slipper bli störda av alla besök. Har hört från flera omsorgstagare att de är positivt inställda till detta. Vi sparar också på miljön och kostnaden för alla resor. Sedan kan man ansöka om sociala besök om man är i behov av det. Detta kommer bidra positivt till våra omsorgstagare, säger Lorentz Lindell.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Fem personer står i solen utanför en verkstadsport och ler.

  • Företagsbesök hos LM Stålteknik AB

    Under näringslivsveckan besökte kommunalråd, kommunchef och kommunens näringslivsutvecklare företaget LM Stålteknik AB i Lödöse där de träff...
  • Man i halvbild utomhus.

  • Utvecklar VA-verksamheten med AI

    I Lilla Edets kommun pågår ett banbrytande projekt för att förbättra vatten- och avloppsinfrastrukturen. Nya teknologier utforskas och testa...
  • En kvinna står och håller i ett diplom mot en fondvägg klätt med företagarnas logga. Hon ler.