Nyckelharpans nätverk antaget till Unescos register för tryggande av immateriellt kulturarv

En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.

Ingmarie Romell, riksspelman och samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet.

Nyckelharpans nätverk har antagits till Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv. Registret över goda metoder innehåller program, projekt och aktiviteter som kan tjäna som förebilder för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Detta uppmärksammade Radio P4 Väst genom en intervju med Ingmarie Romell, riksspelman och tillika samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet.

Nyckelharpans nätverk består av utövare, folkmusikorganisationer och institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer.

Uppmärksammades i P4 Väst

Morgon i P4 Väst besökte fredag 8 december Ingmarie Romell, riksspelman och samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet, i hennes hem i Hjärtum för att uppmärksamma detta.

Lyssna till när Ingmarie berättar om nyckelharpan som instrument och vilket uppsving nyckelharpan har fått sedan 70-talet och framåt. I dag kan man lyssna till nyckelharpans toner i allt från folkmusik och barockmusik till filmer och dataspel. Du får så klart också lyssna till smakprov på nyckelharpans toner.

— Nyckelharpan låter så vackert, det är nog det som gör att många vill spela den. Det är något med ljudet som fängslar, säger Ingmarie Romell.

Här kan du lyssna till radioinslaget med Ingmarie Romell. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Inslaget är ungefär fyra minuter långt och sändes kl. 07.50, cirka 1 timme och 50 minuter in i sändningen.

Lär dig spela nyckelharpa på Kulturskolan

Vill du lära dig att spela nyckelharpa erbjuder Kulturskolan i Lilla Edet kurser.

Läs mer om Kulturskolan och se alla kurser.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Uppleva och göra

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna och en man

  • Så kan du förhindra en fallolycka

    Välkommen till en kostnadsfri föreläsning där du får enkla tips och råd om hur du kan förhindra att ramla och skada dig.
  • Grafik för Lilla Edetmässan

  • Lilla Edetmässan 19-20 april

    Missa inte Lilla Edetmässan - näringslivsmässan i Lilla Edet där lokala företag och andra aktörer medverkar under två festliga dagar i Ström...
  • Grafik i lila: Näringslivsveckan

  • Näringslivsveckan 19-26 april

    Lilla Edets kommun presenterar Näringslivsveckan 19-26 april - en vecka med vårt näringsliv och kommunens företagare i fokus!