Lilla Edets kommun - startsida

Krisberedskapsveckan

Hela 40 procent av landets befolkning vet inte hur de kan förbereda sig för en samhällskris. Den 28 maj - 3 juni 2018 arrangeras nationella Krisberedskapsveckan i Sverige för andra gången. Då får du en chans att lära dig mer!

Sverige är ett tryggt land och vi är många som är mer eller mindre oförberedda på en större kris. Men det kan vara bra att vara förberedd på att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. Vet du vad du ska göra om vatten, el eller till exempel mobilnät slås ut i flera dagar? Under krisberedskapsveckan får du möjlighet att lära dig.

 

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickas ut till alla hushåll

Under en vecka riktar vi uppmärksamheten mot krisberedskap tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har det övergripande ansvaret för landets beredskap för samhällskris. Då skickas också en broschyr ut till alla hushåll i Sverige, "Om krisen eller kriget kommer". Broschyren är samhällsinformation från MSB och innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna av allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter. Det är händelser som kan påverka att samhällets service inte fungerar som vi är vana vid.

Informationsfilm från MSB om broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Vid större samhällskriser kan:

- elförsörjningen påverkas
- mat och andra varor kan ta slut i affärerna
- mobilnät och internet sluta fungera.

Läs broschyren som kommer hem i brevlådan! Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. På det sättet medverkar du till att hela landet bättre kommer att klara en svår påfrestning både i fred och vid krig. 

Bakom krisberedskapsveckan står MSB tillsammans med kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer.

Tipspromenad med chans att vinna krislåda

Under Krisberedskapsveckan måndag 28 maj- fredag 3 juni är du välkommen att komma in till Medborgarservice i kommunhuset eller till biblioteket i Lilla Edet eller Lödöse, där du kan kika på hur innehållet i en krislåda kan se ut. Du hittar också böcker med information och tips inom hemberedskap i anslutning till utställningen.

Att ha en krislåda hemma är ett bra sätt att vara förberedd på att klara några dygn utan el, vatten och mat. Du kan också gå en tipspromenad med chans att vinna en krislåda i pris. Tipspromenad med barnfrågor finns också. Barnpris är ficklampa och filt.

Läs mer om hemberedskap - hur du i ditt hem kan förbereda dig för en samhällskris.

Se Medborgarservice öppettider

Se bibliotekens öppettider

Senast uppdaterad: 2018-05-22
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »