Lilla Edets kommun - startsida

Krisberedskapsveckan 2019

Hela 40 procent av landets befolkning vet inte hur de kan förbereda sig för en samhällskris. Den 6-12 maj 2019 arrangeras nationella Krisberedskapsveckan i Sverige för tredje gången. Då får du en chans att lära dig mer!

Under en vecka riktar vi uppmärksamheten mot krisberedskap tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har det övergripande ansvaret för landets beredskap för samhällskris.

Sverige är ett tryggt land och vi är många som är mer eller mindre oförberedda på en större kris. Men det kan vara bra att vara förberedd på att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. Vet du vad du ska göra om vatten, el eller till exempel mobilnät slås ut i flera dagar?


Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. På det sättet medverkar du till att hela landet bättre kommer att klara en svår påfrestning, både i fred och vid krig. 

Bakom krisberedskapsveckan står MSB tillsammans med kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer.

 

Lilla Edet gästas av Herman Geijer, författare, föreläsare och zombieöverlevnadsexpert

Herman Geijer, författare, föreläsare och zombieöverlevnadsexpert gästar Lilla Edets bibliotek lördag 11 maj.


Herman Geijer har sedan 2011 haft studiecirklar, föreläst och skrivit om zombier, katastrofer, krisbeteenden och överlevnad. 2014 kom boken Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen ut och 2015 blev han framröstad som lyssnarnas sommarvärd i P1.

Det blir aktiviteter för både barn och vuxna med Herman Geijer under lördagen. Fri entré. Välkommen!

Ur bokomslaget på Herman Geijers bok "Zombieöverlevnad. Din guide till apokalypsen."

Tipspromenad med chans att vinna krislåda

Att ha en krislåda hemma är ett bra sätt att vara förberedd på att klara några dygn utan el, vatten och mat. Måndag 6 maj-fredag 10 maj är du välkommen att komma in till Medborgarservice i kommunhuset eller till biblioteket i Lilla Edet där du kan kika på hur innehållet i en krislåda kan se ut. Du hittar också böcker med information och tips inom hemberedskap i anslutning till utställningen.

Du kan också gå en tipspromenad med chans att vinna en krislåda i pris. Tipspromenaden finns också på ungdomsgården Kosmos i anslutning till Fuxernaskolan i Lilla Edet.

Läs mer om hemberedskap - hur du i ditt hem kan förbereda dig för en samhällskris.

Se Medborgarservice öppettider

Se bibliotekens öppettider

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan 2018.

Syftet med broschyren är att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt.

Ta del av broschyren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2019-04-15
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »