För att ta reda på hur många kontrolltimmar en livsmedelsanläggning behöver per år görs en riskklassning enligt Livsmedelsverkets vägledning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livsmedelsanläggningarna delas in i riskklasser beroende på typ och omfattning av livsmedelshantering. Hantering av rått kött eller oförpackade livsmedel kan medföra större risk för ohälsa än hantering av bröd eller förpackade livsmedel. Generellt gäller att större risker för ohälsa ställer högre krav på hantering, hygien, temperatur, kontroll med mera.
Riskklass | Typ av verksamhet |
---|---|
Mycket låg risk | Baka, servera kanelbullar, sälja godis, värma upp färdigmat för direktförsäljning |
Låg- och mellanrisk | Grädda våfflor, servera kokt/grillad korv, göra sallad/smörgåsar, sälja kulglass, sälja förpackade livsmedel som kräver kylförvaring, tillaga fisk |
Hög risk | Grilla hamburgare, tillaga spagetti och köttfärssås |
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00