Lilla Edets kommun - startsida

Information om coronaviruset och covid-19

Lilla Edets kommun följer aktivt händelseutvecklingen med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Kommunen följer och arbetar utifrån de rekommendationer och direktiv som kommer från ansvariga myndigheter. Länkar till ansvariga myndigheter hittar du till höger här på sidan.

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Från och med 14 december är du skyldig att:

  • Stanna hemma vid symtom
  • Begränsa nya nära kontakter.
  • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel.
  • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  • Hålla en god handhygien.
  • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.


Mer information hos Folkhälsomyndigheten om de nya nationella allmänna rådenlänk till annan webbplats

 

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under en pressträff den 18 december lämnat besked om ytterligare nationella restriktioner.länk till annan webbplats


18 december Folkhälsomyndigheten: Ytterligare åtgärder för att bromsa smitta och skydda hälsalänk till annan webbplats.


Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverigelänk till annan webbplats. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat om föreskrifter som ansluter till pandemilagenlänk till annan webbplats. Bland annat får butiker, gym och köpcentrum nya förhållningsregler. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.länk till annan webbplats Den tillfälliga lagen gäller till och med 30 september.

Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen

För att bromsa smittspridningen gäller en tillfällig covid-19-lag (pandemilagen) i Sverige. Lagen innebär att nya regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster. Länsstyrelsen ska genom tillsyn kontrollera att dessa verksamheter drivs på ett sätt så att trängsel inte uppstår och att människor ska kunna hålla ett säkert avstånd från varandra ur smittskyddssynpunkt.

 

Läs mer om Länsstyrelsens uppdrag som tillsynsmyndighet för pandemilagen på deras hemsida.länk till annan webbplats


Lilla Edets kommun hanterar enligt annan lagstiftning synpunkter kring brister i smittskyddet på serveringsställen, som exempelvis restauranger, caféer och liknande. Önskar du rapportera brister i smittskyddet på detta område mailar du Lilla Edets kommuns miljöenhet på miljo@lillaedet.se.

Är du ensam och vill prata med någon?

För att minska smittspridningen behöver vi just nu undvika att träffa många olika personer liksom sociala sammanhang där många personer vistas samtidigt. Det kan göra att man känner sig mer ensam än vanligt. Inte minst under högtider som jul och nyår.


Om du känner dig ensam och känner ett behov av att prata med någon finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mail. Här hittar du länkar till några av dem:


Stödlinjer via telefon, chatt och mejl (1177)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stödlinjer för dig som är barn eller ungdom (UMO)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äldrelinjen (MIND)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Svenska kyrkans samtalsmottagning i Lilla Edetlänk till annan webbplats erbjuder kostnadsfria samtal under tystandsplikt. Du kan ringa och samtala eller boka tid. De har telefontid:

  • Tisdagar kl. 10-12
  • Onsdagar kl. 19-21
  • Torsdagar kl. 15-17

 

Välkommen att ringa 0520-49 47 25, eller skicka ett mejl till lillaedet.samtalsmottagning@svenskakyrkan.se

Publikgräns på åtta personer i Västra Götaland från 24 november

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att maxantalet på åtta personer som gäller vid allmänna sammankomster även ska gälla för sittande publik i Västra Götaland från 24 november.

Läs mer information samt frågor och svar på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationer 2020-12-01:

Även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra.

Om någon i hushållet har bekräftad covid-19 är huvudregeln att barnet inte vistas på skolan eller förskolan under den period det finns smittsamma personer i hushållet. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nationella rekommendationer och förbud

Lättade rekommendationer för äldre

På en presskonferens 22 oktober meddelade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att äldre personer och personer i riskgrupper nu omfattas av samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det innebär att alla ska följa de allmänna råden om att hålla avstånd, tvätta händer och undvika trängsel.


Nu gäller samma allmänna råd för hela befolkningenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten: Vad gäller för mig som fyllt 70 år?länk till annan webbplats


Uppdaterad senast: 2020-10-22

Återgång till tidigare regler för läkarintyg

Från och med den 1 november 2020 gäller de tidigare reglerna för läkarintyg avseende sjukpenning och vård av barn, meddelar Försäkringskassan. Från dag 8 behövs läkarintyg för vård av barn och från dag 15 för sjukpenning.

 

Försäkringskassan: Återgång till tidigare tidsgränser för läkarintyglänk till annan webbplats


Uppdaterad senast: 2020-10-20

Senast uppdaterad: 2021-01-15
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »