Lilla Edets kommun - startsida

Information om coronaviruset och covid-19

Lilla Edets kommun följer aktivt händelseutvecklingen med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Kommunen följer och arbetar utifrån de rekommendationer och direktiv som kommer från ansvariga myndigheter. Länkar till ansvariga myndigheter hittar du till höger här på sidan.

Hög smittspridning kräver nya förhållningsregler

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändras nu förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Läs informationen från Folkhälsomyndigheten i sin helhet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


För att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården införs flera nya åtgärder från och med 12 januari. Läs om alla nu rådande rekommendationer på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skydda dig själv och andra från smittspridning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten har gjort en samlingssida där du finner råd för hur du minskar risken för att smittas och att smitta andra. Du får också information om hur du ska göra om du blir sjuk. Det finns också tips som kan hjälpa dig att må bra under pandemin.

Nya riktlinjer för provtagning för covid-19 i Västra Götalandsregionen - bara personer med symtom ska provta sig

Riktlinjerna för provtagning för covid-19 ändras nu i Västra Götaland i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bara personer med symtom ska nu provta sig. Detta gäller dock inte de som arbetar inom vården, där gäller samma rekommendationer som tidigare.


Läs om riktlinjerna på Västra Götalandsregionens webbplats Länk till annan webbplats.

Vaccinering mot covid-19

Västra Götalandsregionen vaccinerar mot covid-19 sedan 27 december 2020. Planeringen utgår från Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19.


På 1177.se, Krisinformation.se, Folkhälsomyndigheten och på Läkemedelsverkets webbplats finner du mer och utförlig information om vaccin mot Covid-19. Se länkarna här nedan:


Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läkemedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pandemilagen

Den tillfälliga covid-19-lag i Sverige är förlängd till 22 januari 2022 Länk till annan webbplats.. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat om föreskrifter som ansluter till pandemilagen Länk till annan webbplats.. Lagen innebär att nya regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster. Den tillfälliga lagen gäller till och med 30 september.


Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen

Länsstyrelsen ska genom tillsyn kontrollera att dessa verksamheter drivs på ett sätt så att trängsel inte uppstår och att människor ska kunna hålla ett säkert avstånd från varandra ur smittskyddssynpunkt.

Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Länk till annan webbplats.


Länk till information om handel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till information om platser för privata sammankomster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till information om sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lilla Edets kommun hanterar enligt annan lagstiftning synpunkter kring brister i smittskyddet på serveringsställen, som exempelvis restauranger, caféer och liknande. Önskar du rapportera brister i smittskyddet på detta område mailar du Lilla Edets kommuns miljöenhet på miljo@lillaedet.se.

Är du ensam och vill prata med någon?

Om du känner dig ensam och känner ett behov av att prata med någon finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mail. Här hittar du länkar till några av dem:


Stödlinjer via telefon, chatt och mejl (1177) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stödlinjer för dig som är barn eller ungdom (UMO) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äldrelinjen (MIND) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Svenska kyrkans samtalsmottagning i Lilla Edet Länk till annan webbplats. erbjuder kostnadsfria samtal under tystandsplikt. Du kan ringa och samtala eller boka tid. De har telefontid:

  • Tisdagar kl. 10-12
  • Onsdagar kl. 19-21
  • Torsdagar kl. 15-17


Välkommen att ringa 0520-49 47 25, eller skicka ett mejl till lillaedet.samtalsmottagning@svenskakyrkan.se

Nationella rekommendationer och förbud

Lättade rekommendationer för äldre

På en presskonferens 22 oktober meddelade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att äldre personer och personer i riskgrupper nu omfattas av samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det innebär att alla ska följa de allmänna råden om att hålla avstånd, tvätta händer och undvika trängsel.


Nu gäller samma allmänna råd för hela befolkningen Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten: Vad gäller för mig som fyllt 70 år? Länk till annan webbplats.


Uppdaterad senast: 2020-10-22

Återgång till tidigare regler för läkarintyg

Från och med den 1 november 2020 gäller de tidigare reglerna för läkarintyg avseende sjukpenning och vård av barn, meddelar Försäkringskassan. Från dag 8 behövs läkarintyg för vård av barn och från dag 15 för sjukpenning.

 

Försäkringskassan: Återgång till tidigare tidsgränser för läkarintyg Länk till annan webbplats.


Uppdaterad senast: 2020-10-20

Senast uppdaterad: 2022-01-21
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »