Lilla Edets kommun - startsida

Information om coronaviruset och Covid-19

Lilla Edets kommun följer aktivt händelseutvecklingen med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Kommunen följer och arbetar utifrån de rekommendationer och direktiv som kommer från ansvariga myndigheter. Länkar till ansvariga myndigheter hittar du till höger här på sidan.

Ta ansvar för att minska smittspridningen!

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt personliga ansvar. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att den som har symtom, även milda, ska begränsa sociala kontakter. Symtomen på sjukdomen covid-19 är feber, hosta, andningspåverkan, halsont, huvudvärk samt muskel- och ledvärk.

Ta ditt personliga ansvar för att minska smittspridningen

  • Besök inte äldre släktingar
  • Stanna hemma vid symtom.
  • Avstå från fester och andra sociala sammanhang.
  • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser.
  • Undvik rusningstrafik.
  • Avstå från onödiga resor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Läs mer om hur du kan du minska smittspridningen »

Nationella rekommendationer, råd och förbud

Regeringens strategi för vaccin mot covid-19

Att säkra tillgång till ett eventuellt vaccin mot covid-19 är högt prioriterat för regeringen. Regeringen har därför tagit fram en vaccinstrategilänk till annan webbplats som presenterades vid en presskonferens 20 maj. Strategin består av tre delar: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.

Uppdaterad senast: 2020-05-20

Ny vägledning för smittfrihet efter covid-19

Hur länge är man egentligen smittsam efter en infektion med covid-19? Nu har Folkhälsomyndigheten tillsammans med en expertgrupp tagit fram en vägledning för hur smittfrihet kan bedömaslänk till annan webbplats.

 

Uppdaterad senast: 2020-05-19

Rekommendationer kring resor

Utrikesdepartementet beslutade 13 maj att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länderlänk till annan webbplats. Avrådan gäller till och med 15 juli 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. Samtidigt meddelar regeringen att resor motsvarande en till två timmars bilresor kan genomföras inom Sverige.


Regeringen beslutade den 16 april att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverigelänk till annan webbplats, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska utbrottet av covid-19.


Folkhälsomyndigheten uppmanarlänk till annan webbplats till att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.


Uppdaterad senast: 2020-05-13

Idrott: Ändring av de allmännaråden om matcher och tävlingar för barn och ungdomar

Idrott främjar hälsan och är en viktig del av barn och ungdomars vardag. Efter dialog med Riksidrottsförbundet och olika idrottsförbund ändrar Folkhälsomyndigheten de allmänna råden och tydliggör att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten kan genomföras under vissa förutsättningar.


 

Läs Folkhälsomyndighetens ändrade allmänna råd om matcher och tävlingar för barn och ungalänk till annan webbplats


Uppdaterad senast: 2020-04-16

Vårens högtider blir annorlunda i år

Nu har vi många högtider framför oss: påsk, ramadan med eid al-fitr, pesach och flera andra. I år blir det inte som vanligt. Istället för att träffa våra nära och kära för att fira, måste vi tänka på att skydda varandra från smittspridning.handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

 

Det är forsatt särskilt viktigt att skydda våra äldre, som riskerar att bli svårt sjuka, mot covid-19.


Läs Folkhälsomyndighetens allmänna råd om hur vi kan fira vårens högtiderlänk till annan webbplats


Uppdaterad senast: 2020-04-09

Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten: Håll avstånd och ta personligt ansvar

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.


Läs Folkhälsomyndighetens allmänna råd.länk till annan webbplats


Uppdaterad senast: 2020-04-02

Nationellt besöksförbud på äldreboende

Enligt ett regeringsbeslut införs besöksförbud på landets alla äldreboenden från och med onsdag 1 april. Klicka här för att läsa mer.

 

Uppdaterad senast: 2020-03-31

Begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar

Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare.Läs mer om detta på Polismyndighetens webbplats.länk till annan webbplats


Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlaglänk till annan webbplats till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att covid-19 sprids.

Folkhälsomyndigheten har klart och tydligt uttalat att skolan inte påverkas utan ska vara öppen som vanligt. De påpekar även att det inte finns någon anledning att ställa in små evenemang, till exempel träningar för barn. Det är snarare viktigt att aktiviteter som är bra för hälsan pågår.

 

Uppdaterad senast: 2020-03-27

Senast uppdaterad: 2020-05-26
Sidansvarig: Julia Domby
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »