Lilla Edets kommun - startsida

Företag och näringsliv

Uppdaterad 2021-07-09, kl. 11.15

Lilla Edets kommun vill gärna hjälpa det lokala näringslivet och därför har kommunstyrelsen fattat beslut om att underlätta för företag. Åtgärderna innebär bland annat att kommunen kan ge anstånd (längre betalningstid) för vissa avgifter.

Samlad information hos Business Region Göteborg

Coronakrisen fortsätter att påverka näringslivet och företagare möter olika typer av utmaningar till följd av viruset. Business Region Göteborg, BRG, har samlad information till dig som företagare om olika stödpaket, åtgärder, rådgivning, kontaktuppgifter och statistik relaterat till corona.

Till Business Region Göteborgs samlingssida för företagare under coronakrisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen reducerar avgifterna för restauranger med serveringstillstånd för att underlätta ekonomiskt

På junisammanträdet 2021 sänkte kommunfullmäktige ansökningsavgiften för serveringstillstånd med 50 procent under 2021. Kommunfullmäktige tog samtidigt bort avgifterna för alkoholtillsynen helt under året. Detta görs för att underlätta för restaurangbranschen i en svår ekonomisk tid.

Läs hela nyheten på lillaedet.se

Förlängt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

Regeringen har beslutat att förlänga omsättningsstödet till enskilda näringsidkare.


Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från augusti 2020 till februari 2021. Stödnivån är 75 procent eller 90 procent av nettoomsättningen under stödperioden jämfört med referensperioden 2019. En enskild näringsidkare kan få maximalt 168 000 kronor i ersättning. Den nya ansökningsperioden pågår till och med 30 april 2021.

Statligt stöd till handelsbolag

Regeringen har beslutat om att införa ett omsättningsstöd som riktar sig till handels- och kommanditbolag. Sista ansökningsdag är den 15 juni 2021.


Stödet ger ersättning för förlorad omsättning under perioden mars till december 2020 och januari till februari 2021. Beroende på vilken stödperiod ansökan avser är stödnivån upp till 90 procent av omsättningstappet. Stödet är uppdelat i sex olika stödperioder, läs mer på Länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Motsvarande månad eller månader 2019 utgör respektive stödperiods referensperiod.

Företagsakuten

Företag som har fått, eller riskerar att få, ekonomiska problem på grund av coronaviruset har möjlighet att vända sig till Företagsakuten Länk till annan webbplats. för kostnadsfri ekonomisk rådgivning (för företag upp till 20 anställda).

Verksamt.se

Verksamt.se har samlat information från myndigheter Länk till annan webbplats. om det coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya föreskrifter om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagen heter Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Den tillfälliga lagen om tillsyn på serveringsställen gäller från den 1 juli 2020 till den 30 september 2021. Syftet är att hindra trängsel och minska smittspridningen.


Här kan du som driver serveringsställe hitta vad som gäller samlat:

Tillsynsvägledning gällande restauranger och krogar, Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap

MSB har samlat goda exempel på cheklistor och material för att stoppa smittspridningen som du som företagare kan använda dig av. Läs mer på MSB:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 2021-07-09
Sidansvarig: Julia Domby
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »