Lilla Edets kommun - startsida

Företag och näringsliv

Uppdaterad 2021-04-20, kl. 14.30

Lilla Edets kommun vill gärna hjälpa det lokala näringslivet och därför har kommunstyrelsen fattat beslut om att underlätta för företag. Åtgärderna innebär bland annat att kommunen kan ge anstånd (längre betalningstid) för vissa avgifter.

Samlad information hos Business Region Göteborg

Coronakrisen fortsätter att påverka näringslivet och företagare möter olika typer av utmaningar till följd av viruset. Business Region Göteborg, BRG, har samlad information till dig som företagare om olika stödpaket, åtgärder, rådgivning, kontaktuppgifter och statistik relaterat till corona.

Till Business Region Göteborgs samlingssida för företagare under coronakrisen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förlängt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

Regeringen har beslutat att förlänga omsättningsstödet till enskilda näringsidkare.


Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från augusti 2020 till februari 2021. Stödnivån är 75 procent eller 90 procent av nettoomsättningen under stödperioden jämfört med referensperioden 2019. En enskild näringsidkare kan få maximalt 168 000 kronor i ersättning. Den nya ansökningsperioden pågår till och med 30 april 2021.

Statligt stöd till handelsbolag

Regeringen har beslutat om att införa ett omsättningsstöd som riktar sig till handels- och kommanditbolag. Sista ansökningsdag är den 15 juni 2021.


Stödet ger ersättning för förlorad omsättning under perioden mars till december 2020 och januari till februari 2021. Beroende på vilken stödperiod ansökan avser är stödnivån upp till 90 procent av omsättningstappet. Stödet är uppdelat i sex olika stödperioder, läs mer på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Motsvarande månad eller månader 2019 utgör respektive stödperiods referensperiod.

Företagsakuten

Företag som har fått, eller riskerar att få, ekonomiska problem på grund av coronaviruset har möjlighet att vända sig till Företagsakutenlänk till annan webbplats för kostnadsfri ekonomisk rådgivning (för företag upp till 20 anställda).

Verksamt.se

Verksamt.se har samlat information från myndigheterlänk till annan webbplats om det coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Folkhälsomyndigheten

Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19. Tidigare har serveringsställens ansvar reglerats i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:9) om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera. Den föreskriften upphävs i och med att den nya lagen träder i kraft.

Folkhälsomyndigheten har fått befogenhet att ta fram nya föreskrifter om vilka smittskyddsåtgärder som behövs på serveringsställen och arbetar med att ta fram det. Den nya lagen heter formellt Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställenlänk till annan webbplats


Rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handeln — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)länk till annan webbplats

MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap

MSB har samlat goda exempel på cheklistor och material för att stoppa smittspridningen som du som företagare kan använda dig av. Läs mer på MSB:s webbplats.länk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2021-04-20
Sidansvarig: Julia Domby
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »