Namnet Lilla Edet härstammar från mitten av 1500-talet. Ed betyder "väg förbi fall". På den tiden fanns det inga slussar utan man fick dra båtarna på land förbi fallen. Lilla Edet hette förr Bergaström.
Lilla Edets kommun, i sin nuvarande form, bildades 1971 då Lilla Edet, Lödöse och Inlands Torpe slogs ihop till en kommun.
Till Lödöse kom Hansans lastfartyg seglande upp för älven, och det var hit som resenärer kom då de sökte sig till och från kontinenten. Det finns en hel del lämningar kvar från den tiden och mycket finns bevarat på Lödöse museum.
Lödösevapnet är ett av Sveriges äldsta kommunala vapen med anor från 1200-talet. Med små förändringar fastställde Lödöse kommunfullmäktige detta vapen 1956 som kommunens eget.
Efter kommunsammanslagningen 1971 stod valet mellan att behålla den tidigare köpingen Lilla Edets vapen eller överta Lödöse vapen. Diskussionen engagerade nästan alla invånare och kommunfullmäktige beslöt efter lång vånda att behålla f.d. Lödöse kommuns vapen som Lilla Edets.
1976 presenterade stadsheraldikerna det nuvarande vapnet som förenklats och stiliserats med hänsyn till de regler som börjat tillämpas efter det att Lödöse vapen på sin tid fastställdes.
Slussen som gjorde älven till en livlig och viktig transportled förstördes under krigen men återuppbyggdes 1784. År 1916 ersattes den med en ny sluss, men än idag finns den ursprungliga slussen kvar.
Gator har fått namn efter händelser som härstammar från historien. "Käppslängargatan" är ett exempel. Namnet syftar på platsen där man förr slängde käppar som använts till att driva oxarna som drog timmer längs med älven.
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00