OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Lustgasanvändning som berusningsmedel har ökat - innebär risker

I gruset ligger tre stycken lustgaspatroner

Användningen av lustgas som berusningsmedel har tyvärr ökat bland unga. Lustgas är inte olagligt att köpa, sälja eller inneha, men kan vara väldigt farligt att använda.

Lustgas kan enkelt köpas via nätet eller i vissa butiker, antingen genom exempelvis små silverfärgade patroner som innehåller lustgas eller genom separata lustgasbehållare. Det är i dag inte olagligt att köpa, sälja eller inneha lustgas och det finns inte heller någon åldersgräns. Det är däremot mycket riskfyllt att använda lustgas som berusningsmedel. Anledningen till detta är att lustgasen som säljs är koncentrerad och inte utspädd med syrgas, vilket den som används inom sjukvården är. När lustgas används inom sjukvården sker det dessutom av utbildad personal under kontrollerade former.

Inandning av koncentrerad lustgas kan ge syrebrist och leda till medvetslöshet, ojämn hjärtrytm, hjärtstillestånd och i värsta fall döden. Kroppens skyddsreflexer som exempelvis kräkreflexen kan försvagas. Långvarig användning kan ge permanenta nervskador.

Till dig som är ungdom

Bara för att något är lagligt betyder det inte att det är ofarligt. Bry er om varandra och om du har en kompis som använder lustgas, så försök att få kompisen att sluta med det. Om du tycker att det känns jobbigt, tala då med en vuxen som du känner att du kan prata med.

Till dig som är förälder

Försök att prata med din ungdom utan att för den sakens skull skuldbelägga. Du kan tidigt förebygga genom samtal, även om du inte själv misstänker att just ditt barn använder lustgas.

Ta hand om varandra i sommar!

Om du känner oro för någon

Om du känner oro för någon i din närhet kan du vända dig till Mottagningsgruppen i Lilla Edets kommun. Här hittar du kontaktuppgifter.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kille och tjej står utanför Ströms slotts ingång och gör tummen upp. De ser glada ut.
  • Rosa blomma
  • Pojke simmar i en sjö