OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Efterlängtad höstmarknad på torget i Lilla Edet i lördags

Sussie Flod står i sitt marknadstält. Honungsburkar i förgrunden.

Sussie Flod från Skårs Ängsgård brukar vara med på höstmarknaden i Lilla Edet och så även i år. Hos henne kunde besökarna bland annat köpa olika korvar, ull, honung och fårfällar.

Lördag 1 oktober var det höstmarknad på torget i centrala Lilla Edet. Det var välbesökt mellan tälten där ett trettiotal utställare bland annat erbjöd närproducerade delikatesser, hantverk, smycken, bakverk, blommor och växter. Många av besökarna flanerade runt länge på torget och pratade med både utställare och vänner de träffade på.

Höstmarknaden var efterlängtad av både utställare och besökare, då marknaden fått ställas in på grund av pandemin två höstar i rad. Den här gången blev det utställarrekord med över trettio medverkande utställare och butiker i Lilla Edet.

På plats fanns bland annat AD70 som sålde kvalitetschoklad. Sofia och Joakim har sin tillverkning av praliner och annan kvalitetschoklad i Lödöse och var nu med på höstmarknaden för första gången.

— Det är kul att åka runt på marknader och vi försöker att vara med och synas när vi kan. Det är ju ett sätt för kunderna att upptäcka våra produkter, berättar Sofia.

Läs mer om AD70 på deras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cholkladagater i grönt, blått och rött

De vackra agaterna med bladguld i 24 karat var ett nytillskott som var med i AD70s sortiment för första gången nu på marknaden. Oftast är det Joakim som skapar chokladen, men dessa agater är det Sofia som tillverkat. Rena konstverken, eller hur!

Bland utställarna fanns också Gröna Lena, som sålde blommor, perenner och svamp. Lena Karlsson har sitt jordbruk och verksamhet med växthus i Upphärad och brukar åka på marknader runt om i trakten. Hon har ett stort intresse för växter och odling och besöker också gärna växtföreningar. Höstmarknaden i Lilla Edet blev Lenas avslutning för den här säsongen med växtförsäljningen.

— Det här var ett trevligt avslut på säsongen, jag brukar vara här och sälja. Annars är man också välkommen hem till mig i Upphärad, jag har även försäljning hemma på gården, berättar Lena.

Lena Karlsson bakom sina växter på torget

Gröna Lena - Lena Karlsson sålde blommor, växter, perenner och svamp.

Lokala delikatesser

Erik från Lödöse Musteri fanns på plats och sålde olika varianter av äppelmust och äppelsirap.

— Det är kul att vara här idag och möta kunderna! Ofta säljer jag musten till leverantörer som erbjuder produkten i sitt sortiment. Man hittar vår must på ICA Boström, Lödöse museum och på caféet i Backamo till exempel.

Erik berättar att företaget också mustar äpplen privat.

— Jag har mustat mycket åt folk som lämnat in äpplen till mig i år. En del äppelsorter har gett väldigt mycket frukt i höst och det märks.

Längre fram i år kan man också hålla utkik efter en glögg från Lödöse musteri, något Erik har satsat på flera år i rad sedan han startade verksamheten 2019.

Läs mer om Lödöse Musteri på deras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erik på Lödöse musteri i sitt marknadstält tar emot en kund som står med ryggen mot kameran.

Lödöse musteri sålde olika varianter av äppelmust, men även äppelsirap och annat smått och gott.

Butiker i Lilla Edet hakade på

Många butiker hade också extraöppet och erbjudanden under dagen. För den som gick i tankar på att måla om kunde man till exempel passa på att köpa färg från Färgburken för 20 procents rabatt.

Integrationsteamet medverkade

Integrationsteamet i Lilla Edets kommun medverkade på marknaden och sålde smårätter med smaker från Ukraina. Kanapéerna med smak av morot och vitlök var uppskattade av många!

— För oss är mötet mellan människor det viktiga här idag, sade Mai Lundell, enhetschef Integrationsteamet. De färggranna smårätterna lockar hit folk, men vi vill passa på att prata med människor och få till bra möten för att knyta kontakter som gagnar både de nyanlända och våra kommuninvånare.

Gruppbild på integrationsteamet i sitt marknadstält.

Integrationsteamet fanns på plats och sålde bland annat ukrainska smårätter.

Margrethe och Roland Kristensson på bild. Hon har en påse i handen och de står på torget.

Margrethe och Roland Kristensson boende i Lilla Edet besökte höstmarknaden och handlade pannkakor med fyllning av smaker från Ukraina från Integrationsteamet och äppelmust från Lödöse musteri.

Camilla står bakom en disk med en grå elbil i bakgrunden.

Stendahls Bil var på torget och visade upp två av sina elbilar. Hos dem kunde man också vara med och tävla om en helrekond av sin bil. På bild ser vi Camilla.

Lions loppis öppen

Lions loppis har lokaler i källaren under biblioteket i Lilla Edet och de passade på att ha öppet under marknadsdagen. Många besökare passade på att ta sig en kik där också!

Anordnades av FöretagsCentrum och dess handelsförening

Marknaden anordnades av FöretagsCentrum Lilla Edet och dess handelsförening. Ylva Laudon, handelsutvecklare på FöretagsCentrum:

— Tack alla utställare och butiker för att ni deltog och tack till alla andra som på annat sätt medverkade till att den här dagen kunde genomföras - tillsammans skapade vi en riktigt härlig marknadsdag! Så underbart att det kom så många besökare, tack också till er och hoppas ni hade en fin dag!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Ukrainas flagga
  • Ukrainas flagga

  • Är du från Ukraina?

    Från och med 1 juli 2024 gäller nya regler gällande rätten att få svenskt personnummer. Vill du veta vad det innebär för dig som bor i Lilla...
  • En kille och tjej i halvbild utomhus.