OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök hos Lödöse Musteri

Gruppbild utaför musteriet. Erik håller ett diplom och blommor.

Från vänster: Elisabeth Linderoth, kommunchef, Mona Dieng, kommunalråd, Erik Kolthoff, Lödöse Musteri, Julia Färjhage, kommunalråd, Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare och Ylva Laudon, handelsutvecklare.

Under Näringslivsveckan besökte kommunalråden, kommunchef och FöretagsCentrum i tisdags Lödöse Musteri. I ett av husen på gården har Erik Kolthoff drivit sitt musteri på heltid sedan 2019.

Så här års är det många som lämnar in äpplen privat för att göra sin egen must, som sedan levereras till kunden i tetrapack. Drycken håller sig då fräsch i upp till ett år. Musten tillverkas helt naturligt av pressad frukt och inga tillsatser används. Den är lika god att avnjutas varm som kall, efter tycke och smak.

— Jag har hela ladugården full med äpplen från kunder nu. Det var ett bra äppelår för vissa sorter, som till exempel Katja. Så nu har jag verkligen fullt upp eftersom jag bara kan musta 4-5 beställningar per dag, berättar Erik.

Mustar året runt

Ungefär 65 procent av äpplet blir till must. Resten av äppelkrosset blir till populär djurmat som drygar ut kosten för får och grisar inte långt från musteriet.

— Eftersom jag tillverkar en lågriskprodukt kan jag göra det så här hemma i min gamla ombyggda vedbod från 1800-talet. Hade det varit en annan typ av produktion, till exempel mejerivaror eller kött, så hade det varit en helt annan typ av livsmedelshantering som gäller, berättar Erik.

När det inte är höst och skördesäsong för äpplen här i Sverige, så köper Erik in äpplen från sin grossist i Göteborg och mustar på dem. Det blir också en del spännande blandningar som Päppelmust, där äpplen och päron blandats eller med smaker av äpple och rabarber när det är säsong för det. Framåt vintern kan du också hålla utkik efter en glögg från Lödöse Musteri.

Erik häller ner äpplen i äppeltvätten.

Inga tillsatser, bara must på frukt.

Finns hos lokala handlare

Produkterna från Lödöse Musteri säljs hos lokala handlare som ICA Boström, på Lödöse museum, på Lilla Edets Bryggeri restaurang CC Top och på caféet i Backamo.

En annan väldigt välsmakande produkt som Lödöse Musteri erbjuder är äppelsirap.

— Den kokar jag länge. Äppelsirapen passar bra till desserter som pannkakor eller våfflor, glass eller till smakrika dessertostar.

Erik har flera tankar på hur Lödöse Musteri skulle kunna växa och öka produktionen. Det finns också tankar och visioner om hur en annan lokal för musteriet skulle kunna se ut i framtiden. Vi önskar Lödöse Musteri fortsatt lycka till!

Läs mer om Lödöse Musteri och produkterna på musteriets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äpplen flyter i tvättkaret

Först ska äpplena genom tvätten.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.