OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Glimtar från Fuxernaskolan årskurs 7-9: Studieteket

Kvinna sitter vid ett skrivbord. I förgrunden en dörr med skylt: studieteket

En ny verksamhet på Fuxernaskolan börjar ta form. På tredje våningen har speciallärarna Maria Hallberg och Katharina Magnusson större delen av sin verksamhet, studieteket. Studieteket startade samtidigt som det nya läsåret tog fart som ett extra komplement till klassrummet för att alla elever ska kunna gå ur nionde klass med godkända betyg och behörighet för att komma in på gymnasiet.

— Varje individ är unik och vissa fixar allt i klassrummet medan andra behöver ha ett ytterligare komplement, då finns vi. Det kan handla om att en elev behöver en extra genomgång i matematiken. I studieteket kan vi ge extra tid med hjälpmedel för eleven, berättar Katharina Magnusson.

Behovsanpassad stöttning

Studieteket är ett mindre klassrum där elever i samråd med specialpedagog, lärare och vårdnadshavare kan delta och få behovsanpassad stöttning för att uppnå kunskapskraven. Hos Maria och Katharina får många olika elever stöttning. Det finns elever med dyslexi, dyskalkyli problematik eller elever som har det svårare med vissa delar av ett visst ämne – det är helt behovsanpassat efter varje individ. Maria och Katharina är också med i klassrummen under en del lektioner, och finns då till för alla elever.

— Antingen är vi med i klassrummet och finns för alla, eller så är vi i studieteket och stöttar efter elevens behov. Vi tittar på var eleven snubblar och hur vi kan stötta eleven. Stöttningen bedrivs från gång till gång, månadsvis eller periodvis, förklarar Katharina.

Fått fin respons

Katharina och Maria stormtrivs med sitt varierande arbete och har fått jättebra respons från vårdnadshavare och av kollegor.

— Vårt arbete är väldigt varierat och det finns elever med olika behov. Vi finns för att rama in eleverna, hjälper till att hitta en fungerande struktur och vägleder i hur det fungerar på ett högstadium, vi trivs väldigt bra på jobbet.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt