OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Robotkatter skapar glädje och trygghet på äldreboenden

Bilden visar en äldre kvinna med robotkatt i famnen.

Elsa Erlandsson, boende på Lindkullen, myser med robotkatten Monica.

Nu kan de äldre på Lilla Edets kommuns äldreboenden kela med robotkatter. Något som har blivit populärt.

Kommunens tre äldreboenden har i oktober köpt in två robotkatter var. Vid fikabordet på Lindkullen får katten Monica, döpt av en av de boende, ofta vara med och blir omedelbart uppmärksamhetens mittpunkt.

– Den är så gullig och väldigt lik en riktig katt. Jag tycker mycket om alla sorters djur, det har jag alltid gjort, myser Elsa Erlandsson medans hon klappar katten som jamar, kurrar, rullar runt lite i Elsas knä som för att säga ”klappa mig på magen” och ibland slickar sig på tassen.

Medans de boende runt bordet avnjuter kaffe och bullar kretsar samtalet runt katterna de haft. Vad de hette, hur de såg ut och vilka hyss de hittat på.

– Robotkatterna väcker många minnen och bidrar till goa samtalsämnen och skratt. För den som känner sig orolig kan det ge en lugnande effekt att sitta och klappa en katt. Riktiga katter går inte att ha på ett äldreboende då det inte alltid finns rätt förutsättningar för att ha husdjur och det kan också vara så att ha husdjur omkring sig inte är uppskattat av alla som bor på äldreboende. Ett annat problem som riktiga djur för med sig är allergier. Då är våra robotkatter ett utmärkt alternativ, som skänker både glädje och trygghet. Något som har visat sig ha blivit populärt på alla våra boenden, säger Karin Jonasson, enhetschef på Lindkullens äldreboende.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt