OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Kulturskolans kurser blir avgiftsfria från årsskiftet

Kulturskolans logotype

Från och med årsskiftet blir alla Kulturskolans kurser avgiftsfria för dig som är 19 år eller yngre. Beslutet fattades av kommunfullmäktige i juni i år, i samband med att taxor och avgifter för 2023 antogs.

En av grundtankarna med att göra Kulturskolan avgiftsfri är att skapa möjligheter för fler barn och ungdomar att kunna få en aktiv och meningsfull fritid. Anna Chorell, ordförande i bildningsnämnden:

— Jag är väldigt glad och stolt över att vi har kunnat få till en kostnadsfri Kulturskola. Detta har varit efterfrågat under flera år och det känns väldigt bra att nu kunna erbjuda det så att förhoppningsvis fler unga får möjlighet att delta i vår kulturverksamhet.

Såhär säger Marit Foss Fredriksson, kulturchef Lilla Edets kommun, om beslutet:

— När Kulturskolan nu blir avgiftsfri från och med vårterminen, så spelar ekonomiska förutsättningar i familjen mindre roll. Vi hoppas och tror att fler elever kommer att kunna ta del av Kulturskolans kursutbud under nästa termin och framåt. För oss är det här en tillgänglighetsfråga och det är fantastiskt kul att politiken nu har beslutat detta. Forskning visar ju också att elever som tar del av estetiska ämnen förbättrar inlärningen även i andra skolämnen, så det är ju bra även i ett större perspektiv när det gäller barns och ungdomars lärande.

En av kommunerna som går i bräschen med kostnadsfri Kulturskola

Mer eller mindre alla kommuner i landet har Kulturskolor som erbjuder kursverksamhet, men i de flesta kommuner kostar det pengar att ta del av kursutbudet. Endast drygt 20 kommuner i landet har avgiftsfri kulturskoleverksamhet, och från och med nästa år är alltså Lilla Edet en av dessa.

— Det känns väldigt roligt att gå i bräschen för en avgiftsfri Kulturskola. Många kommuner diskuterar den här frågan just nu och det känns väldigt roligt att vi kan vara i framkant och kan erbjuda detta från nästa år, säger Ingmarie Romell, samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet.

Anmälan till vårens kurser öppnar i början av december

I början av december öppnar anmälan till Kulturskolans kurser för vårterminen. Håll koll efter dem på lillaedet.se/kulturskolan

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.