OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.
Klimatsmart mat serveras på skolorna
Lilla Edets kommun arbetar aktivt med att minska skolmatens klimatavtryck genom att servera klimatsmart mat och minimera matsvinnet.
Inköpen av livsmedel är en av kommunens största källor till utsläpp av växthusgaser. Därför har kommunstyrelsen beslutat att klimatpåverkan från maten ska mätas löpande och att kommunen ska jobba för att minska denna. Detta är också ett av de regionala klimatlöften som Lilla Edets kommun har antagit.
Varje skoldag lagas över 2000 portioner mat i centralköket på Fuxernaskolan. Kostenheten jobbar aktivt med att minska skolmatens klimatpåverkan på olika sätt. De planerar matsedeln med målsättningen att servera flera klimatsmarta rätter varje vecka. Ett annat sätt är att minimera matsvinnet.
Viktigt att bidra till minskat koldioxidavtryck
– I skolan serverar vi alltid två alternativ av huvudrätter, varav minst ett alternativ är vegetariskt. En-två dagar består båda alternativet av enbart vegetabilier, vilket ger en mycket låg klimatpåverkan, berättar Anethe Johansson, kostchef i Lilla Edets kommun.
I samband med Earth Hour-veckan i mars kommer det att serveras klimatsmarta maträtter hela veckan.
– Då det årligen i Sverige serveras runt tre miljoner offentliga måltider varje dag inom skola och omsorg, samtidigt som inköp av livsmedel kan kopplas till en stor del av kommuners utsläpp av växthusgaser, är det viktigt att vi inom offentlig verksamhet bidrar på alla sätt vi kan till att minska koldioxidavtrycket. Det är även bra att våra ungdomar får se hur vi kan använda vegetabilier på ett bra sätt och ändå få till goda och fullvärdiga måltider.
Skolbarnens vegetariska favoriträtter
Skolbarnen i Lilla Edets kommun har vant sig vid att det i skolan serveras maträtter som är baserade på vegetabilier och de klimatsmarta favoriträtterna som barnen önskar är många.
– Det som är väldigt populärt är tacos i alla varianter. Klassisk tacobuffé, tacogratäng med pasta, tacosoppa och så vidare. Oftast använder vi vegetabilier till dessa måltider. Barnen gillar och önskar sig också hamburgare. Vi försöker då servera fiskburgare eller en burgare på vegetabilier istället för vanliga burgare på nötkött. Vilket brukar gå hem, säger Anethe Johansson.
Populära vegetariska rätter är även lasagnette, vegetarisk nuggets, risgrynsgröt, tomatsoppa, potatis- och purjolökssoppa samt broccolisoppa.
Minimerar matsvinnet
Kostenheten arbetar också aktivt med att minimera matsvinnet inom verksamheten.
– Det största matsvinnet sker dock i hemmen. I våra kommunala kök har vi väldigt lågt matsvinn i produktionen, konstaterar Anethe Johansson.
Brödet som serveras vid soppdagar bakar de själva i centralköket på Fuxernaskolan. Då händer det ofta att grönsaker som tidigare förberetts till salladsbuffén, men inte gått åt, blir en ingrediens i brödet.
– Det kan vara överblivna tomater, riven morot, rostade rotfrukter eller majs. Även detta är ett led i att minska matsvinnet och klimatavtrycket.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Kategori: Utbildning och barnomsorg
Kontakt
Senaste nyheterna
-
Klassjoggen 18 september – kom gärna och heja på!
Nu är det snart dags för Klassjoggen – i och kring Ströms slottspark. I år deltar alla årskurser på samtliga kommunens skolor i Klassjoggen ...
-
Nyhetsbrevet Näringsliv, september
Ta del av nyhetsbrev Näringsliv för september! Denna gång kan du läsa om höstens Näringslivsvecka som äger rum 27 september – 4 oktober. Vec...
-
Bibylon - en interaktiv utställning på biblioteket 9-27 september
Bibylon av Thierry Mortier är ett konstverk och en hyllning till demokrati, samverkan, utbildning, kultur och allas vår framtid; världens ba...