OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Klimatsmart mat serveras på skolorna

Bilden visar leende kvinna som står vid storköksugn och tar ut en potatisgratäng.

Köksmästare Emma Andersson tar ut en klimatsmart potatisgratäng med rökt kyckling ur ugnen.

Lilla Edets kommun arbetar aktivt med att minska skolmatens klimatavtryck genom att servera klimatsmart mat och minimera matsvinnet.

Inköpen av livsmedel är en av kommunens största källor till utsläpp av växthusgaser. Därför har kommunstyrelsen beslutat att klimatpåverkan från maten ska mätas löpande och att kommunen ska jobba för att minska denna. Detta är också ett av de regionala klimatlöften som Lilla Edets kommun har antagit.

Varje skoldag lagas över 2000 portioner mat i centralköket på Fuxernaskolan. Kostenheten jobbar aktivt med att minska skolmatens klimatpåverkan på olika sätt. De planerar matsedeln med målsättningen att servera flera klimatsmarta rätter varje vecka. Ett annat sätt är att minimera matsvinnet.

Viktigt att bidra till minskat koldioxidavtryck

– I skolan serverar vi alltid två alternativ av huvudrätter, varav minst ett alternativ är vegetariskt. En-två dagar består båda alternativet av enbart vegetabilier, vilket ger en mycket låg klimatpåverkan, berättar Anethe Johansson, kostchef i Lilla Edets kommun.

I samband med Earth Hour-veckan i mars kommer det att serveras klimatsmarta maträtter hela veckan.

– Då det årligen i Sverige serveras runt tre miljoner offentliga måltider varje dag inom skola och omsorg, samtidigt som inköp av livsmedel kan kopplas till en stor del av kommuners utsläpp av växthusgaser, är det viktigt att vi inom offentlig verksamhet bidrar på alla sätt vi kan till att minska koldioxidavtrycket. Det är även bra att våra ungdomar får se hur vi kan använda vegetabilier på ett bra sätt och ändå få till goda och fullvärdiga måltider.

Skolbarnens vegetariska favoriträtter

Skolbarnen i Lilla Edets kommun har vant sig vid att det i skolan serveras maträtter som är baserade på vegetabilier och de klimatsmarta favoriträtterna som barnen önskar är många.

– Det som är väldigt populärt är tacos i alla varianter. Klassisk tacobuffé, tacogratäng med pasta, tacosoppa och så vidare. Oftast använder vi vegetabilier till dessa måltider. Barnen gillar och önskar sig också hamburgare. Vi försöker då servera fiskburgare eller en burgare på vegetabilier istället för vanliga burgare på nötkött. Vilket brukar gå hem, säger Anethe Johansson.

Populära vegetariska rätter är även lasagnette, vegetarisk nuggets, risgrynsgröt, tomatsoppa, potatis- och purjolökssoppa samt broccolisoppa.

Minimerar matsvinnet

Kostenheten arbetar också aktivt med att minimera matsvinnet inom verksamheten.

– Det största matsvinnet sker dock i hemmen. I våra kommunala kök har vi väldigt lågt matsvinn i produktionen, konstaterar Anethe Johansson.

Brödet som serveras vid soppdagar bakar de själva i centralköket på Fuxernaskolan. Då händer det ofta att grönsaker som tidigare förberetts till salladsbuffén, men inte gått åt, blir en ingrediens i brödet.

– Det kan vara överblivna tomater, riven morot, rostade rotfrukter eller majs. Även detta är ett led i att minska matsvinnet och klimatavtrycket. 

Bild visar leende kvinna i ett skolkök.

Anethe Johansson, kostchef i Lilla Edets kommun.

Bild visar en tallrik med potatisgratäng med rökt kyckling.

Potatisgratäng med rökt kyckling är en av många klimatsmarta rätter som serveras på kommunens skolor. Likaså det vegetariska alternativet där gratängen istället innehåller kryddig sojafärs.

Bild visar kvinna kontrollera temperaturen på en potatisgratäng.

Kocken Theres Johansson kollar om gratängerna är klara genom att kontrollera temperaturen.

Bild visar kvinna som lägger upp skolmat på en tallrik.

Katrin Jonasson, måltidsansvarig kock, lägger upp mat.

Bild visar salladsbuffé.

Salladsbuffé serveras varje dag på kommunens alla skolor.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna


  • Kulturhust Edens fasad fotad från gatan en sommardag
  • Bild visar kvinna vid grönsaksdisk i butik.