OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Först ut i Västra Götaland att som kommun delta i modellkoncept för jämställdhet

Tecknen för manligt och kvinnligt ihopsatt med ett likamedtecken i mitten.

Nu går Lilla Edets kommun in i ett två år långt modellkoncept för jämställdhet, ett projekt som drivs av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Och det vill vi gärna berätta om just i dag 8 mars - på internationella kvinnodagen!

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar – det är syftet med SKR:s modellkoncept för jämställdhet. I modellkonceptet får kommuner och regioner stöd att integrera jämställdhet i sin styrning och ledning. Målet med att delta är att identifiera jämställdhetsutmaningar och göra förbättringar i styrning och ledning av verksamheten.

Arbetet pågår under två år där varje kommun eller region identifierar egna områden som är relevanta att förbättra. En förutsättning för att delta är att det finns ett övergripande politiskt beslut om att jämställdhetsintegrera organisationen och där lutar sig Lilla Edets kommun mot den strategi för jämställdhetsarbete Pdf, 338.4 kB, öppnas i nytt fönster. som antogs förra året - där slog vi fast att jämställdhetsintegrering är verktyget för att nå en jämställd service.

— Lilla Edet är den första kommunen i Västra Götaland som är med i modellkonceptet och i år deltar även Västra Götalandsregionen. Länsstyrelsen i Västra Götaland vill också vara med som stöd för oss och regionen när vi utvecklar vårt arbete tillsammans med de andra deltagarna i modellkonceptet. Det blir en rivstart för att komma i gång med arbetet utifrån strategin och de mål vi satt upp, säger Julia Färjhage, kommunalråd.

Löper under två års tid

Modellkonceptet innehåller lärandeträffar som ger deltagarna möjlighet att göra strukturerade jämförelser inom olika teman. Till varje enskilt tema finns det framtaget stöd och en gemensam plattform för lärandeutbyte. Deltagarna har också stöd av en mentor som medverkat i konceptet tidigare.

— Efter det här tvåårsprojektet är min förhoppning att kunskapen om jämställdhetsarbete är högre och att vi har ett inarbetat arbetssätt som leder till likvärdig service och jämställd resursfördelning, säger Julia Färjhage.

Läs mer om modellkonceptet för jämställdhet på SKRs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om hur Lilla Edets kommun arbetar med jämställdhet.

Om internationella kvinnodagen

Den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen av människor och organisationer över hela världen för att lyfta frågor om kvinnors rättigheter och ojämställdhet.

Datumet är en helgdag i många länder och är ett tillfälle för att reflektera över framsteg som har gjorts, uppmana till förändring och att hylla modiga kvinnor som har skapat historia och haft avgörande roller i den globala jämställdhetskampen. Kvinnodagen har uppmärksammats i över ett sekel, med en första officiell sammankomst år 1911 stödd av över en miljon människor. I dag uppmärksammas dagen av kvinnogrupper överallt, oberoende av etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Kommun och politik

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Tända blockljus i stearin i rött och guld. Lite kottar och andra dekorationer på bordet runt om. 
  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.