OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Påsklovspeppa med Pep Kilometern!

Animerad bild med barn som cyklar och springer. Text: "Påsklovspeppa med Pep Kilometern".

Snart är det påsklov och vi vill uppmuntra alla lediga barn och familjer att delta i Pep Kilometern – Lilla Edets kommun är med i Generation Pep!

Studier visar att barn och unga är som mest stillasittande på lov och helger - detta vill vi förändra genom att uppmuntra till att genomföra en Pep Kilometer av rörelse varje dag under påsklovet.

Hoppas du hänger på! Spring, gå, cykla, dansa, skejta eller ta dig aktivt fram på det sätt du önskar i minst en kilometer varje dag under lovet! Tagga din kilometer med #pepkm så sprider vi rörelseglädje till fler!

Läs mer om Generation Pep på deras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla oavsett ålder behöver röra på sig för att må bra

Mängden rörelse skiljer sig lite, men gemensamt för alla är att all rörelse räknas. Det viktiga är nämligen inte hur vi rör på oss, utan att vi rör på oss. Kanske tycker du om att dansa eller gå promenader där du tar foton med mobilkameran eller spelar ett interaktivt mobilspel. Kanske tycker du om att spela fotboll, innebandy eller parapingis, eller att leka och spela fysiskt aktiva spel med vännerna. Kanske väljer du att cykla i stället för att åka buss eller bil, eller att röra på dig medan du pratar i telefon. Kanske väljer du att stå upp på busshållplatsen, på bussen eller vid ditt skrivbord, eller att ta en rörelsepaus varje halvtimme du sitter stilla. Att hitta sin rörelseglädje kan se ut på många olika sätt, och inget sätt är bättre än ett annat.

Frågor och svar om kampanjen #pepkm

Varför finns kampanjen #pepkm?

Generation Pep har sedan 2016 arbetat för att alla barn i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt liv. Kampanjen Pep Kilometern #pepkm är en kampanj som syftar till att få fler barn och unga i rörelse. Den är aktuell under påsk- och höstlovsveckorna, eftersom statistik visar att barn och unga är som mest stillasittande just under skollov och helger.

Hur mycket ska barn och unga röra sig varje dag?

Barn och unga över sex år ska vara fysiskt aktiva i genomsnitt 60 minuter per dag (barn under 6 år behöver röra sig varje dag men har inte någon angiven genomsnittstid, du kan läsa mer om rekommendationerna här https://generationpep.se/sv/verktyg/riktlinjer-for-fysisk-aktivitet/ Länk till annan webbplats. ). Det behöver inte vara sammanhängande 60 minuter, men det viktiga är att pulsen går upp och man blir lite andfådd. Idag vet vi att bara två av tio barn når upp till 60 minuters fysisk aktivitet om dagen, och även vuxna blir alltmer stillasittande.

En kilometer tar ju inte så lång tid att gå/cykla/springa/rulla, varför tar ni inte en längre distans?

Generation Pep vill sänka trösklarna för rörelse. Idag vet vi att bara en bråkdel av barn är aktiva i 60 minuter som rekommendationerna anger. Kan vi få många barn att åtminstone röra sig 10-15 minuter om dagen så har vi gjort stor skillnad. Vår förhoppning är dessutom att en kortare distans varje dag ska innebära att man vågar utmana sig själv att kanske göra distansen fortare nästa gång, eller kanske lägga på någon mer kilometer. Dessutom är en kilometer en sträcka som även små barn klarar av och då blir detta dessutom en aktivitet som man kan göra hela familjen tillsammans!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Kommun och politik

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Ukrainas flagga
  • Ukrainas flagga

  • Är du från Ukraina?

    Från och med 1 juli 2024 gäller nya regler gällande rätten att få svenskt personnummer. Vill du veta vad det innebär för dig som bor i Lilla...
  • En kille och tjej i halvbild utomhus.