Business Region Göteborgs tillväxtprogram skapar utveckling för företag

Dejan Djurkovski, gruppchef Företagsutveckling BRG, står framför en whiteboard och pekar.

Dejan Djurkovski, gruppchef Företagsutveckling Business Region Göteborg, berättade om tillväxtprogrammet.

Under näringslivsveckan hade Lilla Edets kommuns företagare möjlighet att delta på ett lunchmöte där Business Region Göteborg, BRG, berättade om sitt tillväxtprogram och hur de kan hjälpa företag att växa och utvecklas.

Ett trettiotal lokala företagare deltog under lunchmötet som ägde rum på Disponentvillan i Göta. Efter att ha avnjutit en lunch tillsammans i Disponentvillans vackra herrgårdsmiljö hälsade kommunalråd Julia Färjhage och kommunchef Elisabeth Linderoth välkommen och berättade om hur kommunen arbetar för att skapa ett gott företagsklimat och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att uppnå det.

Företagsklimatet är ett politiskt prioriterat mål och i det arbetet finns ett näringslivspolitiskt program antaget som fungerar som ledstång. Där är det övergripande målet att det ska skapas 120 000 nya jobb i Göteborgsregionen varav 1000 av dessa i vår kommun fram till 2035. Centrala områden att arbeta med är kompetensförsörjning, attraktionskraft, samhällsplanering och näringslivsservice och innovation.

Där ingår också kommunens vision ”Göta älvdalens pärla – vi gör det tillsammans” som en central del. Vi ska vara nytänkande, medskapande och arbeta för hållbarhet både vad gäller människor, miljö och ekonomi.

Har hjälpt 5 000 företag att utvecklas

Dejan Djurkovski, gruppchef Företagsutveckling BRG, berättade om BRG:s verksamhet och tillväxtprogrammet som sedan starten 2007 har hjälpt kring 5 000 företag i Göteborgsregionen att utvecklas. Programmet handlar om att utveckla tydliga strukturer och strategier för att med ett klarare fokus kunna blicka framåt – något som i det långa loppet skapar ordning och reda, tid och utveckling för företaget.

— Känner du som företagare att det är rörigt och jobbigt, eller om du vet att det finns utmaningar framåt som känns tuffa att tackla, så kan tillväxtprogrammet fungera som en hjälp, säger Dejan Djurkovski.

Inleds med en nulägesanalys

Arbetet inleds alltid med en analys av nuläget. Utifrån analysen hjälper BRG:s rådgivare till att ta fram en handlingsplan för utveckling av företaget. Längs vägen erbjuds seminarier, nätverk och workshops och den som deltar får tillgång till en verktygslåda med metoder och kompetens. Den önskade effekten behöver inte alltid vara att öka lönsamheten och kunna anställa fler, utan det kan även handla om att bli bättre på att strukturera och skapa en långsiktig utveckling, eller till exempel på att bli effektivare genom att arbeta mer digitalt.

— Programmet ger en roadmap, en handlingsplan framåt. Men det måste absolut finnas en vilja att ta sitt företag vidare till nästa nivå och att kunna och vilja förändra saker för att få ut effekt av programmet, berättar Dejan Djurkovski.

Mattias Jonsson från Göteborgs Betongborrning, som har sitt säte i Lilla Edet, berättade sedan om sina erfarenheter efter att ha deltagit.

— När jag förstod att programmet inte bara handlade om att öka lönsamheten och växa i antalet anställningar, så valde jag att hoppa på. Jag ville förbättra företaget och kunna arbeta mer strukturerat kring hur vi ska få en långsiktigt bra utveckling. Min upplevelse är att analysen var väldigt mitt i prick, mycket ärlig och utan ”lull-lull”. Vi fick en väldigt konkret och nyttig plan att jobba vidare utifrån.

Läs mer om Business Region Göteborgs tillväxtprogram på BRG:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företagare sitter vid borden. Dejan Djurkovski stående vid en skärm.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 17-21 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Bild visar kvinna vid grönsaksdisk i butik.
  • Grafik i blått: Näringslivsveckan

  • Näringslivsveckan 2-6 oktober

    Företagscentrum och Lilla Edets kommun presenterar Näringslivsveckan 2–6 oktober - en vecka med vårt näringsliv och kommunens företagare i f...
  • Tankfull man tittar ut genom ett fönster