OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök Hydri

Flygfoto över gröna grantoppar. Mellan träden löper en rak, asfalterad väg.

Under näringslivsveckan träffade kommunalråd, kommunchef och tjänstepersoner företaget Hydri som planerar att framställa och tillhandahålla grön vätgas som fordonsbränsle. Planen är att på sikt uppföra tankstationer på Rastas anläggningar runt om i landet.

I slutet av förra året presenterade Hydri planer på att kunna bygga Sveriges första nätverk av tankstationer för grön vätgas utplacerade på Rastas serviceanläggningar, som varje dag besöks av totalt cirka 15 000 tunga fordon. Totalt handlar det om 24 stationer och den första hoppas Hydri kunna öppna i början av 2024. Sedan är planen att kunna öppna en ny station varje månad, där Rasta Lilla Edet är en av dessa. I dag finns endast totalt fem tankstationer för vätgas i Sverige.

— För att lyckas med den gröna omställningen så är det avgörande att det finns en säker och fossilfri bränsleförsörjning längs våra vägar i Sverige, både för den tunga trafiken men även för personbilar. Vi använder grön energi för att skapa vätgas på våra tankstationer och när vätgasen används bildas bara vattenånga och syre, inte några koldioxidutsläpp, berättar Christoffer Löfström, VD på Hydri och initiativtagare till projektet.

Har använts inom industrin länge

Hydris gröna vätgas vid tankställena produceras direkt på plats genom en process som heter elektrolys. Då krävs grön el, vanligt vatten och en elektrolysör, som spjälkar upp vatten i vätgas och syrgas. Att tanka kommer att gå fort. Tunga fordon tar 10-15 minuter att tanka upp och personbilar tar ungefär tre minuter att tanka och du kommer 65 mil på en tank.

— Vätgas är inget nytt i sig, industrierna har använt det länge. Det här är bara ett nytt sätt att använda vätgasen på, säger Christoffer Löfström.

Förhoppningen är att satsningen ska påskynda utvecklingen av vätgasdrivna fordon och att transportköpare ska börja ställa krav på fossilfria transporter. Nu väntar tillståndsprocesser av olika slag innan tankstationerna kan bli verklighet.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 17-21 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kille och tjej står utanför Ströms slotts ingång och gör tummen upp. De ser glada ut.
  • Rosa blomma
  • Pojke simmar i en sjö