OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Street food-tema med klimatsmart mat på skolor och förskolor

Bilden visar två kvinnor i skolmatsal.

Emma Andersson, köksmästare, och Katrin Jonasson, måltidsansvarig kock.

Under fyra fredagar med start idag, fredag 21 april, serveras barnen och ungdomarna på kommunens skolor och förskolor olika vegetariska rätter med street food-tema.

Bild visar ljusslinga i skolmatsal.

– Vi vill på ett roligt sätt ge elever och förskolebarn nya smakupplevelser. Ett tillfälle att upptäcka nya vegetariska rätter och bryta det gamla synsättet att kött är det centrala i en måltid. Liksom visa att vegetarisk mat inte är tråkig och konstig, som en del kanske tror, säger Emma Andersson, köksmästare i centralköket på Fuxernaskolan.

Bild visar street food-affischer.

De vegetariska luncherna som bjuds innehåller massor av protein samtidigt som är de klimatsmarta.

Idag bjuds det på nudelwok med sojastrips (som strimlad kyckling, fast det är soja).

Bild visar nudelwok i skolmatsal.

– Nästa vecka blir det nordisk falafel som serveras med säsongens grönsaker och smaskiga såser. Därefter blir det vegetariska nuggets, klyftpotatis och en kall sås. Sen avrundar vi med en riktig fredagsfavorit: tacobuffé med massor av goda tillbehör, säger Katrin Jonasson, måltidsansvarig kock.

Bild visar affischer på röd vägg.

En festlig happening

– Vi har valt rätter inspirerade från just street food då vi tänker att det är ett tema som barnen kan tycka är roligt och som de känner igen. Så att det väcker deras intresse, berättar Emma Andersson.

Bild visar salladsbord i skolmatsal.

Hur det pyntas och hur maten serveras kommer vara lite olika på kommunens skolor och förskolor under dessa temadagar. I Fuxernaskolans matsal dukas maten fram på ett extra trevligt sätt med färgglada dukar.

Bild visar ljusslinga på tegelvägg.

– Vi har också dekorerat med ljusslingor och annat pynt med street food-känsla. Vi vill att det ska kännas festligt, annorlunda och ge mer av en restaurangkänsla. Det ska ju vara speciellt och en happening just den här dagen, konstaterar Katrin Jonasson glatt.

Bild visar skylt i skolmatsal.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt