OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Företagsbesök Arboflora

Sex person står mot en vägg och ler i kameran. I bild från vänster: Ylva Laudon, handelsutvecklare, Frej Dristig, kommunalråd, Therese och Jonas Wiksten, Arboflora, Julia Färjhage, kommunalråd och Elisabeth Linderoth, kommunchef.

I bild från vänster: Ylva Laudon, handelsutvecklare, Frej Dristig, kommunalråd, Therese och Jonas Wiksten, Arboflora, Julia Färjhage, kommunalråd och Elisabeth Linderoth, kommunchef.

Therese och Jonas Wiksten driver Arboflora sedan slutet av 2020, ett företag med framför allt inriktning på att bekämpa den invasiva växten Parkslide.

Therese är utbildad inom trädgårdsdesign och Jonas är utbildad i trädvård och utbildar sig till arborist. När de flyttade till Lödöse upptäckte de att Parkslide växte i deras trädgård och insåg att det fanns väldigt lite information och forskning på hur man bekämpar Parkslide. Då föddes idén att starta ett företag inriktat på att bekämpa invasiva växtarter.

I England har man kommit långt och det finns många studier gjorda på hur man bäst bekämpar Parkslide, något som Therese och Jonas har använt sig av i sitt arbete. Nu är de inne på tredje säsongen med sitt företag och det finns en stor efterfrågan på deras kunskap.

— Vi får förfrågningar ända från Skåne till Umeå, berättar Jonas.

Vilken metod fungerar bäst?

Bekämpningen av Parkslide sker mot hösten då växten inte är i tillväxtfasen. Glyfosalt är det som ger minst avtryck på miljön om man använder preparatet kontrollerat och på rätt sätt. Vid varje tillfälle behövs ett godkännande av kommunen, en dispens, för att använda medlet. Glyfosalt är förbjudet att användas av privatpersoner, eftersom det finns en risk att det sprider sig till ytvatten och grundvatten om man hanterar det fel.

— Så länge rötterna på Parkslide finns kvar i marken kan man inte säga att den är utrotad, utan vilande. Om man gräver eller rycker upp en planta riskerar bitar av roten att finnas kvar och roten är väldigt spridningsbenägen, säger Jonas.

Det finns en del Parkslide i Lilla Edet. Den var tidigare en mycket populär och exotisk trädgårdsväxt som man importerade under 1800- och 1900-talet.

— Längre tillbaka blev den till och med utnämnd till årets växt något år. Vi ser nu Parkslide längs med motorvägen och nere vid Fuxernaskolan finns stora bestånd, samt ner mot älven, berättar Therese.

Framtidsplaner

I framtiden vill Arboflora förlänga sin säsong genom att komplettera med fler arbeten inom trädvård. De vill också kunna ha möjligheten att kunna gräva upp större bestånd Parkslide, men i dagsläget är svårigheten att bli av med jorden på ett säkert sätt, eftersom den innehåller rötter som kan sprida sig.

En del av Näringslivsveckan

För att förstå företagarnas villkor och vardag genomför politiker och tjänstemän besök ute hos företag. Under hela näringslivsveckan uppmärksammar vi företag som Företagscentrum och kommunalråd besökt. Vill ditt företag också ta emot företagsbesök? Läs mer och anmäl ert intresse!

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 17-21 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna


  • Två kvinnor i tät halvbild
  • Närbild på händer, man som röstar i ett röstbås