OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Nu införs Lilla Edet-modellen

Barn har rätt till en trygg vardag där deras behov blir tillgodosedda. Därför införs Lilla Edet-modellen efter tidigare politiska beslut. Som ett första steg testas modellen på två av kommunens förskolor med start under våren 2023.

Syftet med Lilla Edet-modellen är att ge stöd för att barn ska få en trygg vardag där deras behov blir tillgodosedda. Exempel på behov kan vara mat, sömn, omvårdnad och social samvaro med familj och vänner.

– Enligt modellen erbjuds stöd till de barn och vårdnadshavare där förskolepedagoger upplever att barnens behov inte tillgodoses fullt ut. Stödet utgår från barnets behov. Lilla Edet-modellen har utvecklats med inspiration från Skottlandsmodellen, säger Maria Nordberg, samordnare för Lilla Edet-modellen.

Lilla Edet-modellen är ett samlat arbetssätt för att ge varje barn förutsättningar till rätt stöd i rätt tid, genom tidiga samordnade insatser i samverkan med vårdnadshavare och olika verksamheter och aktörer.

– Genom samordning av resurser stärker och förbättrar vi barn och ungas hälsa och välbefinnande, säger Maria Nordberg.

Införs först inom förskolan

Inledningsvis omfattas barn i förskoleåldern. Som ett första steg testas modellen på Fågelstigens förskola och Nygårds förskola, med start våren 2023.

Utifrån utvärdering och ytterligare utveckling av Lilla Edet-modellen under kommande år planeras modellen med tiden att omfatta alla förskolebarn i kommunens förskolor samt alla elever inom grundskolan, det vill säga alla barn och unga i åldern 0-16 år.

De som samverkar är:

  • Vårdnadshavare.
  • Förskolornas pedagoger, rektorer och specialpedagoger – Lilla Edets kommun.
  • Öppenvårdens samordnare, samordnare av Lilla Edet-modellen, familjebehandlare och socialsekreterare – Lilla Edets kommun.
  • BVC MedPro Clinic i Lilla Edet och BVC Capio Vårdcentral i Lödöse.

Läs mer om Lilla Edet-modellen på lillaedet.se/lillaedet-modellen Öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt