OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Strömsskolans årskurs 4 vann i tävlingen ”Skapa klimatsmarta snilleblixtar” med miljöapp

Tre tjejer står och ler in i kameran. I bakgrunden är det grönska.

Nellie, Nathalie och Esther i årskurs 4 på Strömsskolan vann tävlingen ”Skapa klimatsmarta snilleblixtar” med sin idé om en miljöapp.

Vi säger grattis till årskurs 4 på Strömsskolan som vann fjärdeplats i tävlingen ”Skapa klimatsmarta snilleblixtar” med sin idé om en miljöapp.

I år deltog Strömskolan för första gången i tävlingen ”Skapa klimatsmarta snilleblixtar” – en tävling om att skapa nya uppfinningar och snilleblixtar som hjälper människor att leva mer klimatsmart. Bakom tävlingen står Natur & Miljöboken i samarbete med Miljömärkningen Svanen och Håll Sverige Rent.

Inom ramen för NO-undervisningen arbetade klassen med miljömålen i Parisavtalet. En del av miljömålen är väldigt abstrakta, men klasslärare Monica Andersson-Häll ville göra undervisningen mer konkret för eleverna genom att arbeta med klassen om vad man praktiskt kan göra i sin närmiljö för att vara snäll mot naturen. Då Strömsskolan i år för första gången har tillgång till Natur & Miljöboken i undervisningen, så var valet naturligt att använda sig av deras årliga tävling ”Skapa klimatsmarta snilleblixtar”.

Tog hem en fjärdeplats

Eleverna funderade fram flera kreativa och fantasifulla uppfinningar av olika slag som skulle kunna göra nytta för miljön. De fick själva sedan välja om bidraget skulle skickas in eller inte. Nathalie, Nellie och Esther i årskurs 4 ville skicka in sitt bidrag - och kom på fjärde plats!

Det var många roliga och kreativa idéer eleverna hade. Det är kul när de går i gång och bara spinner på med sina tankar, det blir ett väldigt lustfyllt lärande, berättar Monica Andersson-Häll.

Får vara med och bestämma vad prissumman ska användas till

Självklart var tjejerna väldigt glada över att ha varit med och vunnit! De fick också en prissumma på 1000 kronor och eleverna får så klart vara med och bestämma vad de ska göra för pengarna.

Kanske kan det bli en naturdag med grillning och något extra gott i matsäcken eller något i den stilen, säger Monica Andersson-Häll.

Så här löd bidraget från Nellie, Nathalie och Esther:

Rädda miljöappen – för barn

Rädda miljöappen går ut på att barn ska tänka mer på miljön och inte bara slänga skräp överallt för att man inte orkar ta det till en soptunna.

Rädda miljöappen är ett sätt för barn att ha kul, men också göra miljön bättre.

Då går man in på ett uppdrag och då kommer det upp till exempel ”plocka upp skräp”. Och när man plockar upp skräp kommer det upp på en mätare i appen där man ser hur mycket skräp man plockat. Och man kan även få medaljer och pokaler.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt