Snart är det dags för sommarlov och skolavslutning!

Tonåring går längs en gata med en blå ryggsäck på ryggen

Även om allt färre tonåringar dricker alkohol är det många som tänker att sommarlovet och framförallt skolavslutningen hör ihop med fest och alkohol. Om din tonåring dricker alkohol ökar risken för att hen råkar illa ut. Till exempel kan din tonåring bli hetsad till att dricka mer, prova andra droger samt utsättas/utsätta andra för våld eller sexuella övergrepp. Som förälder finns det en hel del du kan göra för att din tonåring inte ska råka illa ut!

Du är viktig. Ditt nej är viktigt.
Din tonåring behöver inte en till kompis, tonåringen behöver en vuxen att lita på. Det är du som förälder eller annan viktig vuxen som ska tänka på tonåringens bästa och våga ta de jobbiga samtalen.

Va en nejsägare!
Forskningen visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Så säg nej! Sätt tydliga gränser kring tobak- och nikotinprodukter, alkohol och andra droger och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Dina argument kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Var uppmärksam
Vi vill uppmana till att säga nej till alla typer av nikotin- och tobaksprodukter. Vi ser en ökning av vipes och vitt snus som går under radarn som ”tobaksfritt” men dessa produkter innehåller höga halter nikotin som är skadliga för hälsan och är beroendeframkallande. För tobaksfria produkter råder 18-årsgräns sedan 1 augusti 2022. Tobak- och nikotinprodukter kan också vara en inkörsport till att testa alkohol och andra droger. 

Just nu får vi också indikationer på att fler unga använder lustgas men även testar att sniffa torrschampo och andra sprayprodukter. Dessa produkter är mycket hälsoskadliga att sniffa eller andas in. Sjukvården varnar om allvarliga bestående skador på inre organ men också unga som avlidit till följd av att ha sniffat bl.a. torrschampo.

Tillsammans gör vi skillnad för kommunens barn och ungdomar!
Kom ihåg att det du som vårdnadshavare gör och säger, har stor betydelse för ditt barn. Du är en förebild och påverkar! Gå gärna in på www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats. för att få mer tips om hur du kan vara en nejsägare!

Om du känner oro
Ta kontakt med er skolas elevhälsoteam eller Mottagningsgruppen om du har frågor eller känner oro för din tonåring.

Mottagningsgruppen nås via telefonnummer: 0520-65 96 00
Måndag: kl. 8.30-17.00
Tisdag-torsdag: kl. 8.30-16.30
Fredag: kl. 8.30-15.00
Lunchstängt alla dagar kl. 12.00 -12.30.

De nås också via e-post: mottagningsgruppen@lillaedet.se

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Bild visar kvinna vid grönsaksdisk i butik.
  • Grafik i blått: Näringslivsveckan

  • Näringslivsveckan 2-6 oktober

    Företagscentrum och Lilla Edets kommun presenterar Näringslivsveckan 2–6 oktober - en vecka med vårt näringsliv och kommunens företagare i f...
  • Tankfull man tittar ut genom ett fönster