Årskurs 8 från Fuxernaskolan ute på prao 

En kille och tjej står utanför Ströms slotts ingång och gör tummen upp. De ser glada ut.

Philip och Khulangoo är två av eleverna som gör sin prao denna veckan. Khulangoo är på Ströms slotts förskola och Philip på sektor kommunledning, Lilla Edets kommun.

Nu är det dags för årskurs åtta att praoa för första gången för att testa på det riktiga arbetslivet och få en känsla för vad man själv skulle vilja jobba med i framtiden. Vecka 20 är halva årskurs åtta ute och praoar och vecka 21 kommer resten av åttorna att göra sin prao.

De elever som inte praoar denna vecka får fortsätta med sitt vanliga skolarbete, men vecka 21 ska de då också få ge sig ut och praoa för första gången både i kommunens verksamheter och i privata företag.

Khulangoo praoar på Ström slotts förskola. Hon valde att praoa där eftersom hon gick där själv när hon var liten och förskolan ligger också väldigt nära hennes hem.

— Det är trevligt och jag behöver inte anstränga mig så mycket, säger Khulangoo.

Khulangoo vill egentligen bli läkare i framtiden, men valde att praoa på förskolan för att hon vill lära sig att ta hand om barn och att det är en bra erfarenhet vad hon än gör i framtiden. På helgerna levererar hon reklam, vilket har gett henne ett perspektiv på hur det är att jobba.

— Jag hade gärna haft bestämda uppgifter, men jag får mest vara med barnen, vilket inte är så ansträngande utan bara kul! Förskolan är noga med att inte använda mig som en extra arbetskraft, så jag får göra sådant som inte är så jobbigt. Sedan tar jag själv initiativ till att torka bord och liknande.

Hittills under praon har Khulangoo haft det trevligt och hon ser fram emot resten av veckan.

Viktigt med prao

Khulangoo tycker att prao är viktigt.

— Jag tycker det roligt att vara ute på prao och få testa på nya saker, få olika perspektiv på vilka jobb som finns och det ger mig nya idéer med vad jag kan tänka mig att jobba med i framtiden.

Nyheten är skriven av Philip Wernersson som praoar på kommunikationsavdelningen.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • Översiktsvy som visar byggnader, buskar och vatten.
  • Midsommarstång mot blå himmel