Kunskapslyft för ökat välmående bland äldre

Tre kvinnor i halvbild

Helena Klinthede, undersköterska på Solängs äldreboende (till vänster) tillsammans med kollegorna Karin Hilton och Leen Altork.

Personalen på Lilla Edets kommuns tre äldreboenden och kostenhet har under våren genomgått ett kunskapslyft med syfte att höja kvaliteten kring måltidsupplevelser och i högre grad förebygga undernäring hos äldre.

– Utifrån brukarundersökningar som gjorts är de som bor på våra äldreboenden här i Lilla Edets kommun nöjda med både maten och måltidsmiljön. Men för oss som runt om i landet jobbar inom äldreomsorgen är undernäring hos äldre ett känt problem. Därför är det viktigt att vi fortsätter att öka vår kompetens inom området för att hjälpa de äldre att få i sig så mycket mat och näring som de behöver, säger Camilla Karlsson, verksamhetschef för vård och omsorg samt funktionsstöd.

En av dem som gått utbildningen är Helena Klinthede, undersköterska på Solängs äldreboende:

– Med den nya kunskapen blir det lättare att öka aptiten hos de äldre. Att ge dem mindre portioner men oftare är exempelvis bra för en ökad aptit. Även hur man dukar, att belysningen bidrar till att de tydligt kan se vad de har på tallriken och att minimera störande ljud runt omkring under måltiden är andra faktorer som har stor betydelse, berättar hon.

I september påbörjar även personal inom hemtjänsten den digitala utbildningen.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Omsorg och hjälp

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En ordförande klubba ligger framför en vit bakgrund. Logotypen för Lilla Edets kommun syns i övre högra hörnet
  • Översiktsvy som visar byggnader, buskar och vatten.
  • Midsommarstång mot blå himmel