Företagsbesök på BaklavaBageriet

Fyra personer i ett storkök, en man håller i ett diplom.

Företagsbesök på BaklavaBageriet. Från väster: kommunchef Elisabeth Linderoth, kommunalråd Julia Färjhage, Atilla Gür som driver bageriet och kommunalråd Frej Dristig.

I gallerian på Göteborgsvägen i Lilla Edet hittar du BaklavaBageriet, som drivs av Atilla Gür. Företaget startade upp i januari.

På BaklavaBageriet bakas äkta turkisk baklava med noggrant utvalda ingredienser och med respekt för traditionen. Företaget levererar sina produkter till både butiker och privatpersoner och de flesta återförsäljarna och kunderna finns i Göteborg och Trollhättan.

På hemmaplan i Lilla Edet har BaklavaBageriet ingen butik eftersom det skulle kräva för mycket personal, men det går fint att beställa och komma och hämta bakverken i bageriet! Attila Gür håller dock på att öppna upp en butik i Gamlestan i Göteborg där det finns ett stort kundunderlag, men all tillverkning kommer fortsatt att ske i Lilla Edet.

Bakar baklava med kärlek

BaklavaBageriet erbjuder ett tjugotal olika sorters baklava, alla olika till smak och utseende. Atilla Gür berättar att baklavan har en lång tradition i Turkiet och att alla har sina recept. Det ligger mycket stolthet och tradition bakom baklavan.

— Pistagen jag använder är från Turkiet, nötterna därifrån har en annorlunda smak än från andra länder. Pistagenötterna är exklusiva och kommer från staden Antep. De levereras skalade, men vi maler dem själva här - det ger nötterna fin smak tillsammans med smöret.

Attila berättar att Antep också är staden som han kommer från och där hans familj har bott i generationer.

— Mina bröder äger baklavabutiker i Istanbul, och mer eller mindre hela släkten arbetar med det här i Turkiet. Så det är mycket historia och tradition bakom bakandet, säger Attila.

2015 flyttade Attila med sin familj till Lilla Edet, men han bosatte sig i Sverige redan kring millennieskiftet. Tidigare har Attila arbetat på restaurang, på hotell samt kört både buss och lastbil. Företagande är inget nytt för honom - Attila hade tidigare ett eget företag och lastbil.

Flest beställningar inför helgerna

De flesta beställningarna får bageriet inför helgerna. Därför bakar Attila oftast på torsdagar-lördagar. Då börjar hans arbetsdagar mellan fyra och fem på morgonen och efter åtta till tio timmars jobb är resultatet ungefär 20 plåtar baklava. På lördagarna brukar hans familj hjälpa till.

— Jag älskar baklava, jag skulle kunna äta det dygnet runt, säger Attila och skrattar.

Läs mer och se utbudet på BaklavaBageriets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 27 september - 4 oktober. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En sittbänk utmed bilväg och gång- och cykelbana
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en tomatodling.

  • Företagsbesök hos Lindebackens Gård

    Lindebackens Gård hittar du i utkanten av Prässebo på adress Lindebacken 111. Gården drivs av Jakob och Karin Bergkvist tillsammans med fami...