Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning för barn

I september presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för barn och ungas skärmtid. Tidigare har rekommendationer för skärmtid saknats.
Syftet med riktlinjerna är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn och unga. Tanken är också att minska exponeringen för olämpligt innehåll.
Bland annat ska skärmar inte användas innan läggdags och mobiler ska lämnas utanför sovrummet under natten. Åldersgränser för sociala medier och spel ska följas.
— Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet, men också för barn och unga själva. Vi hoppas att det ska bidra till en bättre balans, motverka problematisk användning och vara en hjälp i familjers vardag, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Enligt Folkhälsomyndigheten har barn mellan nio till tolv år i dag i genomsnitt en skärmtid på fyra timmar per dag. För unga mellan 17 och 18 år är siffran uppe i drygt sju timmar per dag, undantaget skolarbete.
Barn under två år ska helst inte använda skärmar
Rekommendationerna är olika för olika åldersgrupper och undantaget användning i skolan. Barn som är yngre än två ska helst inte använda skärmar alls. Barn mellan två till fem år bör använda skärm i högst en timme per dygn. För barn mellan sex och tolv år är siffran en till två timmar. Unga mellan 13 och 18 år ska inte använda skärm mer än tre timmar.
— Det är viktigt att digitala medier inte tränger undan annat i livet. Riktlinjerna är utformade med tanke på vad som ska rymmas på ett dygn för ett barn, säger Olivia Wigzell.
Forskning visar att en hög användning av digitala medier bland barn och unga kan leda till bland annat sömnsvårigheter, depressiva symptom och att man är missnöjd med sin kropp, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten som presenterades tidigare i år.
Vuxna bör tänka till med egen användning av digitala medier i barns närhet
Vuxnas skärmvanor påverkar också ditt barns skärmvanor. Även föräldrar behöver tänka till över hur man använder digitala medier i närheten av sina barn. En rekommendation från Folkhälsomyndigheten är att berätta om vad man gör på sin telefon när man använder den i närheten av barnet, exempelvis ”Nu använder jag telefonen till att betala en räkning för sophämtning” eller ”nu bekräftar jag till din skola att jag kommer på föräldramötet”.
De generella rekommendationerna för barn och unga
- Skärmar ska inte användas innan läggdags och mobiler, surfplatta och liknande bör lämnas utanför sovrummet under natten.
- Åldersgränser ska följas för till exempel sociala medier och spel.
- Föräldrar rekommenderas att aktivt styra vilket innehåll barn tar del av, och samtala om vad barnen gör på digitala medier samt komma överens om regler för skärmtid.
- Föräldrar rekommenderas tänka på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.
Rekommendationer ålder för ålder:
- Barn under 2 år ska i möjligaste mån inte använda skärm.
- Små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn.
- Barn 6–12 år max 1–2 timmar.
- Barn 13–18 år max 2–3 timmar.
Ovan är ett urval från rekommendationerna och är hämtade från Folkhälsomyndigheten. Rekommendationerna i sin helhet kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Kategori: Utbildning och barnomsorg
Kontakt
Senaste nyheterna
-
E45 öppnas helt 28 mars
Trafikverket meddelade idag att hela E45 förbi Lilla Edet kommer att vara öppen för trafik 28 mars. Väg 2014 behöver ytterligare lite mer än...
-
Inhägnad riven i Lilla Edet
Inhägnaden till den före detta bangolfanläggningen mellan Brovägen och älven norr om kraftverksdammen i Lilla Edet, som under senare år komm...
-
Möjlighet att erbjuda prao-plats?
I vår ska kommunens årskurs 8 ut på prao en vecka under vecka 20 och 21. Nu söker vi dig som arbetsgivare som kan tänka dig att ta emot en p...