Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-07-22
Senast uppdaterad: 2019-07-22

63 ungdomar födda 2002 sommarjobbar i år i Lilla Edets kommun

Elin Johansson och Marcus Rasmusson, feriearbetare på Lindkullens äldreboende i Lilla Edet.

Alla ungdomar i Lilla Edets kommun födda 2002 har i år fått möjlighet att feriearbeta. Under sommaren jobbar 63 unga inom olika arbetsområden runt om i kommunen.

– Att jobba på Lindkullen tycker jag är jätteroligt. Jag brukar fixa frukost och sen plocka av och torka borden. Därefter umgås jag med de äldre innan det är dags att förbereda inför lunchen. Ibland sitter vi på balkongen och löser korsord och pratar. Det märks att de blir glada av det, de har mycket att berätta om sina långa liv och det blir många leenden, säger Marcus Rasmusson som sedan i måndags feriearbetar på Lindkullens äldreboende i Lilla Edet.

 

Både Marcus och Elin Johansson, som precis avslutat sin tre veckor långa ferieperiod på Lindkullen, tycker att det är jättebra att kommunen erbjuder alla ungdomar födda 2002 feriearbete.

 

– Det är ofta svårt att få sommarjobb. Framför allt när man inte har fyllt 18 år och saknar kontakter, konstaterar Elin Johansson.

Ger värdefull erfarenhet

Camilla Kärnsby, enhetschef på Lindkullen, är också mycket positiv till satsningen.

 

– Jag har arbetat på Lindkullen i snart tio år och under den perioden har vi tagit emot feriearbetare varje sommar. I år har vi sammanlagt tio ungdomar här. Detta tycker jag är viktigt då det både ger ungdomarna en chans att tjäna egna pengar och erfarenhet som kan vara värdefull när det sedan är dags att ge sig ut i arbetslivet. De får också en möjlighet att göra något som känns meningsfullt under sommarlovet. Det är superviktigt att vi tar vara på våra ungdomar, säger Camilla Kärnsby.

Guldkant på tillvaron för de äldre

Förutom att feriearbetarna kan avlasta personalen med sysslor kring måltider, tvätt och städning är det väldigt givande för de äldre att ha ungdomarna i huset, konstaterar Camilla.

 

– Det ger de äldre en guldkant på tillvaron då de kan få lite extra tid och uppmärksamhet. Feriearbetarna spelar ofta spel med dem, läser tidningen för dem eller tar med de äldre ut på en promenad.

 

Att ta emot dessa 17-åriga feriearbetare innebär för Lindkullen också en långsiktig rekryteringsmöjlighet.

 

– Under de veckor som ungdomarna tillbringar här får de både viktig erfarenhet och en chans att fatta tycke för att arbeta inom äldreomsorgen. Och i år har vi anställt tre personer som feriearbetade hos oss förra sommaren, berättar Camilla Kärnsby

Olika typer av jobb

De flesta ferieplatserna finns inom kommunens olika verksamheter som vård och omsorg, förskola, kök och café, park och trädgård samt på återvinningscentralen. Men även föreningar och externa företag i kommunen erbjuder ferieplatser.

Du som är född 2003 – sök nästa år

Det är Lilla Edets kommuns arbetsmarknadsavdelnings (AMAs) uppdrag att ge alla, som är födda 2002 och som är skrivna i kommunen, möjlighet till feriearbete denna sommar. Omfattningen på varje ferieplats är fyra timmar/dag i tre veckor.

 

Nästa sommar har du som är född 2003 chans till ett sommarjobb.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »