Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-06-29
Senast uppdaterad: 2021-06-29

80 ungdomar födda 2003 och 2004 sommarjobbar i år i Lilla Edets kommun

Verksamhetsledare Sabina Larsson, hästen Viiruk och feriearbetaren Lovisa Hedlund.

Alla ungdomar i Lilla Edets kommun födda 2003 och 2004 har i år fått möjlighet att feriearbeta. Under sommaren jobbar 80 unga inom olika arbetsområden runt om i kommunen.

På Lilla Edets ridklubb arbetar fyra feriearbetare denna sommar. En av dem är 17-åriga Lovisa Hedlund.

 

– Det är jättebra att få feriearbeta och därigenom få arbetslivserfarenhet. Framför allt nu, i och med coronapandemin, har det varit extra svårt att få sommarjobb på annat håll. Så jag är glad att jag får feriearbeta här på LERK. Det är mysigt här. Alla är trevliga, vi småpratar med varandra och det finns alltid något att göra, säger hon.

 

Att Lovisa sedan tidigare har mycket erfarenhet och kunskap om hästar har påverkat hennes arbetsuppgifter.

 

– Jag sköter om hästarna. Kontrollerar att de mår bra, tar hand om eventuella skador och tvättar dem om det behövs. Att få vara med hästarna är det jag tycker är roligast, konstaterar Lovisa Hedlund.

Välkommen tillgång under sommaren

De andra tre feriearbetarna på LERK har inte lika mycket hästvana och utför därför lite andra typer av arbetsuppgifter.

 

– Det är perfekt att vi fått personer med blandade erfarenheter och styrkor. Våra feriearbetare är verkligen en extra tillgång och det underlättar mycket för oss att få förstärkning under sommaren. De målar, trimmar gräs och utför stallskötsel som att ge hästarna vatten, putsa utrustning och borsta hästarna, berättar Sabina Larsson som sedan i augusti 2020 är verksamhetsledare på LERK.

 

Hon tycker att det känns viktigt att erbjuda ungdomar sommarjobb.

 

– Det är en bra erfarenhet och något som de kan ha med på sitt CV. Jag skulle absolut rekommendera andra företag och föreningar att ta emot feriearbetare.

Olika typer av jobb

De flesta ferieplatserna finns inom kommunens olika verksamheter som vård och omsorg, förskola, kök, park och trädgård samt på återvinningscentralen. Men även föreningar och företag i kommunen erbjuder ferieplatser. Omfattningen på varje ferieplats är fyra timmar/dag i tre veckor.

Du som är född 2005 – sök nästa år

Det är arbetsmarknadsenhetens uppdrag att ge alla, som är födda 2003 och 2004 och som är skrivna i kommunen, möjlighet till feriearbete denna sommar. 2020 hade Lilla Edets kommun inte möjlighet att erbjuda feriearbete på grund av det svåra ekonomiska läge som kommunen befann sig i. Därför erbjuds i år istället feriejobb åt två årskullar samtidigt. Då antalet platser var begränsade hade dessa behövt lottas ut om det blev fler sökande än antalet platser. Men trots det stora antalet sökande och de utmaningar som coronapandemin fört med sig lyckades kommunen att ordna ferieplatser åt alla ungdomar som sökt.

 

– Det var 105 ungdomar som från början sökte och erbjöds feriejobb. Utav dessa hittade 25 unga sommarjobb på annat håll och i år jobbar 80 ferieungdomar inom olika arbetsområden runt om i kommunen, säger Sofia Zander, arbetsmarknadshandläggare i Lilla Edets kommun.

 

Nästa sommar har du som är född 2005 chans till ett sommarjobb.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »