Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-05-05
Senast uppdaterad: 2015-05-06

Aktiviteter under Kulturveckan

Under Kulturveckan har det varit fullt med aktiviteter för både stora och små. Det har varit alltifrån parkour, ponnyridning, konserter, scenpoesi, lunchbio i samarbete med Göteborg Film Festival, graffiti, valborgsmässofirande, pilgrimsvandring och mycket mer. Kulturveckan arrangerades av Lilla Edets kommun tillsammans med Göteborg Film Festival och föreningar i kommunen. Här berättas om några av evenemangen som anordnades under Kulturveckan.

Scenpoesi-workshop med Louise Halvardsson


Under tisdagen var det dags för scenpoesi-workshop med Louise Halvardsson på Lilla Edets bibliotek. Hon är en del av scenkonstgruppen SmutsKultur, har vunnit Författarförbundets pris för bästa ungdomsdebut, tävlat i SM i Poetry Slam, coachat blivande slampoeter i England och är även föreläsare och poet. Poesi är för henne något som ger uttryck för kreativiteten på direkten.

— Det går att skriva en dikt ena veckan och nästa står du och läser upp den på en scen, säger Louise Halvardsson.

Deltagarna till workshopen var förväntansfulla när Louise Halvardsson körde igång. En av dem som besökte eventet var Lillemor Ljunggren som är med i en skrivarkurs som gett intresset för poesi. Hon har sett fram emot workshopen och tycker det ska bli intressant att höra vad deltagarna skrivit då poesi är så olika från person till person. Lillemor Ljunggren önskar att hon kunde vara med på fler evenemang under Kulturveckan. En annan av besökarna var Mikael Petterson som besökte workshopen på grund av sitt litteraturintresse. Han tycker det är kul med scenpoesi-workshop i Lilla Edet.

— Bra att det händer något i Lilla Edet! För mig är det viktigt att gå när det händer något intressant och visa att man uppskattar det, säger Mikael Pettersson.

Mikael Pettersson var en av deltagare under scenpoesi-workshopen.

Sopplunch


På onsdagar anordnar Västerlanda församling sopplunch i församlingshemmet i Västerlanda. Hit är man välkommen för gemenskap, samtal och god soppa!

Sopplunchen serveras mellan 11 och 13 under höst och vår. Kostnad är 20 kr/lunch och kaffe och kaka ingår. Denna onsdag under Kulturveckan serverades ärtsoppa samt köttfärssoppa med vitkål och purjolök, och det är tätt mellan bilarna på parkeringen nedanför församlingshemmet.

Elsie Sundberg som förestår soppluncherna berättar:

— När vi började med soppluncherna för många år sedan brukade det komma 25-30 personer, nu kan det komma så många som upp till 60 personer.

Många av de besökande känner varandra, de flesta bor i Västerlanda med omnejd. Det blir mycket prat och skratt när de ses. Elsie berättar att de varierar vilka soppor de serverar, en fisksoppa enligt ett franskt recept brukar vara mycket populär.

Kyrkans soppluncher fyller också en social funktion, det finns många som bor ensamma och ser fram emot gemenskapen att ses och prata en stund.

Alva, Ingrid, Elsie och Ann-Britt lagar goda soppor.

Sockenmagasinet och Bohusstugan hade öppet hus


Flera av de som var på sopplunchen passade också på att besöka Sockenmagasinet och Bohusstugan intill, som hade öppet hus den 29 april i samband med Kulturveckan.
 
Sockenmagasinet är en äldre, rödmålad byggnad i tre våningar. Huset byggdes 1869, efter att kommunfullmäktige i Västerlanda beslutade att man skulle skapa en "spannmålsfond" där medlemmar kunde få låna utsäde om det blev dåliga år. Missväxt var inte ovanligt och att ha ett lager att kunna hämta utsäde från var viktigt. Under en period kunde också fattigt folk få komma till Sockenmagasinet och få spannmål till bröd.
 
Under många år fungerade Sockenmagasinet som ett magasin. Med tiden började spannmålsfonden gå med förlust och blev allt mindre anlitad av bönderna. År 1914 lades fonden ner, och sedan dess har magasinet använts till förråd åt kyrkan.
 
Under 70-talet hotades byggnaden av rivning, men räddades då av några eldsjälar som ville bevara den för eftervärlden. Nu disponerar Västerlanda hembygdsförening utställningslokaler i Sockenmagasinet. Här finns idag bruksföremål från 1800- och början av 1900-talet att beskåda.
 
Sockenmagasinet har inga regelbundna öppettider, men på Västerlanda hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta kontaktuppgifter om du vill boka visning.

Sockenmagasinet.

Bohusstugan


Nära Västerlanda församlingshem och Sockenmagasinet ligger Bohusstugan. Det är en liten timmerstuga bestående av tre rum. Trappan är gjord av gamla kvarnstenar från bygden. Hembygdsföreningen har utställning av föremål från 1800-talet, samt en liten utställning med stenåldersredskap, pilspetsar m.m.  Nils Andersson från Västerlanda hembygdsförening berättar:
 
— Stugan har tidigare stått i Slottsparken vid Thorskogs slott, men den flyttades till sin nuvarande plats. Många av förmålen som ställs ut här skänktes till Bohusstugan av Ester Larsson, änkan efter patron Eskil Larsson som ägde Thorskogs slott i början på 1900-talet.
 
Bohusstugan har inte heller några regelbundna öppettider. Kontakta Västerlanda hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att boka visning.

Bohusstugan stod förr vid Thorskogs Slott.

Äldre äggostformar och fat i Bohusstugan.

Föreställningen Aaooii — teater för de minsta


Under Kulturveckan gästades Lödöse bibliotek på torsdagen av sagofen Isadora, som för de allra minsta barnen spelade upp föreställningen Aaooii. Det är en näst intill ordlös föreställning, där färger, uttryck, rörelser och musik lyfts fram.

Ett femtontal föräldrar med sina barn slöt upp i en halvcirkel runt Isadora och under den cirka 20 minuter långa föreställningen sitter de små som trollbundna. När Isadora blåste såpbubblor tittade de storögt, och när hon kittlade dem på kinden med en lång, orange fjäder skrattade de förtjust.
 
Josefina Karlsson Vergara, som sagofen Isadora egentligen heter förklarar:
 
— Det gäller att skapa visuella upplevelser och anpassa teatern för barnen. Då fungerar det även för så små barn som de under ett år. Det finns inte så mycket som anordnas för de minsta, utan det är mest när de kommer upp i förskoleåldern som det börjar bli något utbud.
 

Josefina Karlsson Vergara som sagofen Isadora

Josefina är en av de få i Sverige som sätter upp teaterföreställningar för mindre barn. Hon berättar att hon upplever att det finns en stor efterfrågan på aktiviteter för de små. Krystyna  Ojerskog, bibliotekarie i Lödöse, ger samma bild:
 
— Det blev snabbt fullt på första föreställningen. Det var många som fick ställa upp sig på en reservlista, men allteftersom den växte insåg vi att vi fick boka in en föreställning till med Aaooii direkt efter den första.
 
Krystyna berättar att de hon talat med är glada att det anordnas aktiviteter i Lödöse. Det bor mycket nyinflyttade barnfamiljer på orten och det är viktigt att de känner sig välkomna, plus att det också fungerar som reklam för fler att flytta till Lödöse.
 
Oftast besöker Josefina Karlsson Vergara bibliotek, familjecentraler och öppna förskolor.
 
—Biblioteken anordnar mycket. De fungerar ofta som en upprätthållare för barnkulturen i kommunerna.
 
Hon berättar att föräldrarna uppskattar den gemenskap som blir kring föreställningarna. Ofta sitter de kvar med barnen en lång stund efter att föreställningen är slut för att samtala med andra föräldrar.
 

Elin med sonen Leon var på föreställningen Aaooii.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »