Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-12-20
Senast uppdaterad: 2018-12-19

Äldre kompisar vanligaste källan till alkohol för unga

Varannan 16-årig skulle vända sig till en äldre kompis för att skaffa alkohol. Nästan hälften, 46 procent, uppger dock att de skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.

Det här visar undersökningen ”Vem kan man lita på” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort bland svenska ungdomar 2018.


De allra flesta storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt tjugo år.


Lilla Edets kommun hakar under jul- och nyårshelgen på kampanjen ”Hejdå alkoholskador”. Syftet med kampanjen är att få unga vuxna 20-25 år att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.


- Vi har lyckats få föräldrar att vara restriktiva och inte bjuda eller köpa ut till sina tonåringar. Nu behöver vi ta ett extra tag till de yngre och kommunicerar därför via Youtube under jul och nyår, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen för det drogförebyggande arbetet i Västra Götaland.


Läs mer om kampanjen ”Hejdå alkoholskador” på CANs webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »