Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-05-19
Senast uppdaterad: 2020-05-12

Allsång med Magnus – ett musikprojekt om att börja i skolan

Magnus Marcinkowski Pettersson, musikhandledare och Linda Karnevi, pedagog på Gossagårdens förskola.

Just nu pågår ett spännande kulturprojekt i Lilla Edets kommun som involverar alla elever som går i förskoleklass, samt de elever som ska börja i förskoleklass till hösten. Projektet heter Allsång med Magnus och handlar om förändringen med att börja skolan.

Genom musik får barnen sätta ord på hur det känns med förändring och flytt från förskola till att börja skolan. Projektet drivs av Magnus Marcinkowski Pettersson, musikhandledare på Big Wind, ett resande teatersällskap med bas i Göteborg som arbetar med musik, dans och teater samt av Linda Karnevi, pedagog på Gossagårdens förskola som håller i förskolornas kultursamordning. Initiativtagare till projektet är kultursamordnare Anna Svensson, som sökt finansiering från Kulturrådet.

Träffat både förskoleklasser och höstens blivande förskoleklassare

Under våren har Magnus Marcinkowski Pettersson träffat alla kommunens knappt 300 blivande förskoleklassare och pratat med dem om deras känslor inför att börja skolan till hösten. Utifrån de känslor som barnen berättat om har Magnus satt ihop ett antal sånger han kommer att sjunga och spela tillsammans med barnen. Han har också träffat förskoleklasserna i kommunen. Genom sången och musiken skapas en känsla av samhörighet hos barnen och många har liknande känslor kring förändringen och flytten det innebär att börja skolan

.— Sångerna blir en länk mellan de som redan går i skolan och de som ska börja till hösten. Vi har pratat om hur det är att gå i skolan och känslorna inför att börja. Man kan se att vissa teman kommer igen hos barnen, de känslorna har jag försökt samla ihop och skriva sånger om.

En del återkommande teman barnen berättat om är att de längtar efter läxor, att det är kul med siffror och att börja räkna och att det känns pirrigt att börja skolan. Linda Karnevi berättar:

—Magnus ger en känsla av trygghet och lugn. Barnen har verkligen vågat öppna upp och prata om sina tankar om att börja förskoleklass. Han fångar dom med sin gitarr och röst i de sånger han haft med sig till samlingarna, de sånger han fått inspiration ifrån av de barn som redan delat med sig av sina framtidsdrömmar och tankar kring att gå i skolan.

Allsång till livestreaming

Sångerna som Magnus skrivit kommer att livestreamas på Youtube onsdag 20 maj kl. 10.00. Samtidigt kommer alla kommunens fem- och sexåringar tillsammans ha allsång ute på sina avdelningar. Sångerna kan du också ta del av i efterhand via Youtube.

— I vanliga fall skulle vi nog ha försökt att samla barnen för allsång, berättar Magnus. Men nu när vi inte får träffas så många på samma gång, så får vi utnyttja tekniken i stället.

Lyssna på sångerna via Youtube live och i efterhand. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av Skapande Skola

Projektet är en del av Skapande Skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett statligt bidrag från Kulturrådet, som ska stärka samverkan mellan skola och det professionella kulturlivet.

Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Bidraget kompletterar det arbete med kultur som skolan redan gör. 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »