Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-06-09
Senast uppdaterad: 2017-06-09

Årets Miljö- och familjedag firades i strålande solsken

Solen sken från klarblå himmel när miljö- och familjedagen för sjunde året gick av stapeln i Ströms slottspark på Sveriges nationaldag. Dagen bjöd på ett brett utbud av aktiviteter för så väl stora som små. Nytt för i år var premiären av kommunens införande av miljötratt och att skolornas kostenhet fanns på plats och bjöd på populär klimatsmart mat.

Allting började för sju år sedan då kommunen ville skapa en dag för att uppmärksamma internationella miljödagen som äger rum 5 juni varje år och samtidigt skapa ett tillfälle att högtidligt dela ut kommunens instiftade miljöpris. Syftet med dagen är att inspirera besökare till att göra miljömedvetna val och framhäva positiva krafter i kommunen som bidrar till en hållbar utveckling.
 
— Miljö- och familjedagen är ett tillfälle för kommunen att möta invånarna, lyfta miljöfrågor samt gynna lokala företag som är viktiga för en hållbar utveckling, säger Anna Tauson, miljöinspektör i Lilla Edets kommun och ansvarig för dagen.
 

Stort utbud av aktiviteter


Dagen bjöd på aktiviteter för stora och små; fiskdamm, tipspromenad, scenframträdanden i form av föreläsning om att producera egen el, utdelning av miljöpriset, sång och musik av elever från musikskolan samt ponnyridning, prova på judo, kaninhoppning och barnteater med miljöfokus. Även i år fanns möjlighet att köpa närproducerade varor från lokala producenter. Men också många och viktiga samtal kring klimatsmarta val i vår vardag för en hållbar utveckling.

– Vi har haft en bra dialog kring skolmåltidens betydelse och tillsammans med kommunens miljöavdelning gett tips på klimatsmart mat. Vi serverade 215 portioner av Brorsans rotfruktswok och maten gillades av alla som smakade – det är ett gott betyg, säger Gun Mellqvist, kostchef.

I kommunens tält fanns den givna succén Bytarmarknaden på plats som uppmärksammar att du ska tänka till innan du köper nytt och att återbruka så mycket du kan. På Återvinningscentralen på Göta finns sedan 2015 möjligheten att lämna in saker du inte själv använder och som andra kan ta med sig hem och åter glädjas av, platsen kallas Återbruket.
 

Premiär för miljötratten


I år var det premiär för miljötratten, ett lätt och rätt sätt att ta hand om sitt matfett. Besökarna på Miljö- och familjedagen fick ta med sig en miljötratt hem.
 
—Vilken underbar stämning dagen har bjudit på! Vi har fått så mycket positiv respons för vår satsning på miljötratten. Kommuninvånarna vill verkligen vara med och hålla avloppen fria från använt fett, berättar Ulrik Nyström, chef för teknisk kundtjänst och avfall.

Om du missade att hämta en tratt eller inte hade möjlighet att komma finns tratten att hämta i Medborgarservice i kommunhuset eller på ÅVC i Göta under respektive öppettider.

Vattenmannen och Speed – uppskattad familjeföreställning med miljöfokus. Amfiscenen i Ströms slottspark fylldes snabbt av förväntansfulla barn när Vattenmannen och Speed drog i gång sin show.

Friluftsfrämjandet fick årets miljöpris


Årets Miljöpris delades ut till Friluftsfrämjandets lokalavdelning Lödösebygden. En liten verksamhet som växer starkt och är stort behov av fler ledare för att matcha antalet som vill börja berättade Johanna Mörk, som representerade avdelningen och som tog emot priset från miljö- och byggnämndens ordförande Carlos Rebelo da Silva.
 
— Vårt uppdrag är att visa hur enkelt det är med friluftsliv och hur viktigt det är för både kropp och själ att vara ute i naturen. Vi pratar också om vad miljö är och hur vi tillsammans ska vårda den, sa Johanna Mörk bland annat i sitt tacktal.
 
Läs även artikeln Årets Miljöpristagare - Friluftsfrämjandets lokalavdelning Lödösebygden.

Musikskolans elever uppträdde med både sång och musik från en bredd repertoar. Tillsammans med åhörarna avslutades dagen med nationalsången.

- Barnen har deltagit i en massa aktiviteter och även fått klappat både hästar och hundar. Vi har haft en toppendag i Ströms slottspark!, säger Julissa Holmblad från Göta.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »