Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-04-30
Senast uppdaterad: 2020-04-30

Årets vinnare i Bokjuryn är utsedd

Nu har tredje året med Bokjuryn avslutats, det blev inget kalas på biblioteket på grund av rådande läge, men väl gofika hos deltagande klasser. Hela 148 elever i årskurs fem på kommunens skolor har deltagit i projektet och läst mycket under vintern.

I oktober 2018 startade Bokjuryn, ett projekt genomfört av Lilla Edets bibliotek, med målet att få elever i femteklass att tycka det är roligt att läsa och för att främja läsning. I år deltog 148 elever från kommunens fem skolor, totalt nio klasser.


Böcker i olika kategorier

Camilla Oscarsson, bibliotekarie på Lilla Edets bibliotek som arbetar med barn och unga hade valt ut tolv böcker i olika genrer för åldrarna 9–12 år.

— Eleverna väljer vilka och hur många böcker de läser under projekttiden och jag är verkligen imponerad över hur mycket de läst i år! Barnens röster räknas ihop för att utse vinnande bok och för att få fram vinnande klass. Även de elever som läst mest premieras med diplom och pris, säger Camilla Oscarsson.

Vinnarboken

Under första veckan i april röstade alla elever på sin eller sina favoritböcker och nu har vinnaren presenterats. Den bok som fick flest röster var Norrsken – resan till Jotundalen av Malin Falch. Eleverna beskriver boken som spännande, magisk, rolig och lättläst.


— Det var helt klart rätt bok som vann! säger Maysam, 5b Fuxernaskolan.

Klass 5b på Strömsskolan kammade hem vinsten

Klass 5b på Strömsskolan blev vinnande klass där de tillsammans läste imponerande 24 070 boksidor. Peter Samuelsson som är lärare för klassen är nöjd med projektet och berättar att alla elever har varit mycket engagerade och att han märker hur läsförmågan har utvecklats.

— Vi har satsat mycket på läsningen och det är jätteroligt att det gav resultat! Jag kan se att intresset för läsning har ökat i klassen och även de elever som vanligtvis inte läser så mycket har varit engagerade, säger Peter Samuelsson.

Alla medverkande klasser har fått exemplar av de tolv böcker som ingick i projektet och de finns nu på skolbiblioteken.

Sex vinnare i läsutmaningen

De elever som vann läsutmaningen i år var Leon och Nathalie, 5b på Strömskolan, Amir, Nya skolan, Saga 5a Strömsskolan samt Maja och Zoe, 5b på Fuxernaskolan. Vinnarna hade läst alla tolv böckerna, totalt 2589 sidor. Första pris bestod, förutom äran, av diplom och böcker så klart.

Prisutdelningen avslutades med saft och bulle och livliga diskussioner när man valde bokpriser.

— I höst är det nya femmor som får chansen att vara med och läsa och hitta sin favoritbok. Bokjuryn är ett lyckat projekt och vi kommer fortsätta ett fjärde år, säger Camilla Oscarsson nöjt.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »