Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-06-25
Senast uppdaterad: 2014-06-25

Boende på Soläng bjuder på konstutställning

På äldreboendet Soläng i Lödöse har några av de boende vid fem tillfällen träffats för att måla. Det har resulterat i fantastiska konstverk. Under tisdagsförmiddagen bjöd de in till vernissage.

Det bjuds på champange och vacker livemusik i matsalen på Soläng. In strömmar konstnärerna själva och anhöriga som vill se vad de boende har målat.

Det är 8-12 äldre som har deltagit i konststunderna, där de har målat till lugn musik. Bakom projektet står Rose-Marie Orderud som arbetar med dagverksamheten på Soläng och arbetsterapeut Liselott Andersson. De började lite smått med målning ute på avdelningarna, men bestämde sig sedan för att hjälpas åt och prova i stor grupp.

- När vi såg resultatet kom vi på att ha en vernissage, berättar Rose-Marie.

- Att måla är ett sätt att kommunicera. Vi har hittat oanade talanger! Jag tror att de boende själva blev förvånade över hur bra det blev, säger Liselott.

De tror att de boende har uppskattat lugnet och att få måla i tysthet. Några har målat aktivt hela tiden, medan andra har suttit och haft en skön stund.

På vernissagen visades ett bildspel från projekektet, bland annat den här bilden från ett av skapartillfällena.


Många aktiviteter för äldre


Elisabeth som bor på Soläng är nöjd med aktiviteten.

- Det här är ett jättebra projekt för oss äldre. Jag har hobbymålat tidigare. Det här är första gången som jag gjorde ett kollage och det var hur roligt som helst. Det är bara att sätta igång och kladda och snurra runt, så får man en tavla.

De äldre har målat motiv, som de sedan har klippt sönder och klistrat ihop tillsammans. På väggarna kan besökarna beskåda en abstrakt konst, med olika färger och former.

- Varenda tavla blir fin. Eller intressant. Eller rolig, reflekterar Elisabeth.

Rose-Marie berättar att det här är en av flera aktiviteter som anordnas på Soläng. Det brukar bjudas på gymnastik, allsång, spel, bingo och bowling. Mycket bygger på engagemang från de anställda och även från frivilliga.

- Det kommer andra som hjälper till med aktiviteter. Till exempel kommer ofta en kvinna som heter Barbro Larsson, henne uppskattar jag mycket, säger Rose-Marie.

Elisabeth berättar att hon uppskattar engagemanget och alla aktiviteter som finns. Det är bara en sak hon önskar skulle kunna bli bättre.

- Vi skulle gärna vilja ha lite pengar till kaffe, för det gillar vi äldre. Och till mer material, som garner och färger.  

Hon tycker också att det är bra att alla boende kan vara med utan problem.

- Det gör inget att man är lite glömsk, skrattar hon.

Spa-dag


I förra veckan hände det också spännande saker på Soläng. Då ordnade personalen en spa-dag för de äldre, där de kunde bli midsommarfina. De kunde till exempel fixa naglarna, få massage eller bli sminkade.

Foto: Jonas Andersson, Alekuriren


Här kan du läsa mer om Soläng

Har du tid över och vill engagera dig som frivillig/volontär i kommunen?
Läs mer om vår frivilligverksamhet

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »