Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-06-07
Senast uppdaterad: 2016-06-07

Brasilianskt tema på maten i förskolor och skolor

Anita Eliasson, skolmåltidsbiträde och Gunnel Ivarsson, förskollärare, visar upp de fina flaggorna.

Under veckan kryddas förskolor och skolors mat runtom i kommun på temat "Taste the exotic Brazil". Genom temat vill kostenheten lyfta fram idrotten och dess aktiviteter och särskilt passande är temat med tanke på att OS är i Brasilien i sommar. Vi besökte Ekaråsens förskola för att få veta mer om hur temat visas i deras verksamhet.

På Ekaråsens förskola möts vi av utsmyckningar i form av flaggspel och så kallade bordsryttare som har mer information om den brasilianska maten.

— Det är spännande både för oss i personalen och för barnen att få smaka mat från andra kulturer. För barnen blir detta ett roligt minne, berättar Gunnel Ivarsson, förskollärare på Ekaråsens förskola.

Kicki Jahnke, barnskötare fyller i:

— På förskolan har vi satt upp brasilianska flaggor som barnen är intresserade av. Under måltiderna tittar vi på flaggorna och berättar om maten och dess ingredienser.

Vid besöket passade vi även på att fråga barnen vad de tycker och fick följande svar:

— Vi har ätit annan mat som var god och lite annorlunda.

Under veckan får även de barn som vill bara med och måla flaggor. Det kommer även vara fotboll på gården — kanske möter Sverige Brasilien?

Nya rätter att laga i köket


På Ekaråsens förskola jobbar Anita Eliasson som skolmåltidsbiträde och hon är den som gör iordning maten när den kommer till förskolan från storköket.

— Det är spännande med nya rätter på menyn men det är även viktigt att få till att all mat passar för alla åldrar — från 1 år till 16 år. Här på förskolan lagas en vanlig dag mellan 35-40 portioner till barn i åldrarna 1 — 6 år. Våra pedagoger på förskolan är väldigt duktiga på att uppmuntra barnen till att våga prova, fastän det är nya smaker.

Anita berättar vidare:

— Hos mig är alltid dörren öppen men med en grind emellan för barnens säkerhet. Jag får ofta besök av barnen som vill prata både om mat och andra händelser i deras liv. Det är en viktig del både för mig och barnen där det går att visa på betydelsen av mat.

När vi är på besök är Anita i full gång med att förbereda maten.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »