Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-10-26
Senast uppdaterad: 2020-10-23

Bra tid att söka bygglov om du ska bygga i vår

Bygglovshandläggare Emma Bönnestig ger tips inför din bygglovsansökan.

Planerar du att bygga nytt eller bygga om till våren? Då är det bra att söka bygglov redan nu! Här berättar bygglovshandläggare Emma Bönnestig vad du ska tänka på när du söker.

Det är bra att vara ute i god tid med din ansökan om bygglov då handläggningstiderna varierar beroende på vad och var du har tänkt bygga. För att bygglovshandläggningen ska gå så snabbt som möjligt är det viktigt att din ansökan är komplett, så kom ihåg att bifoga de ritningar och handlingar som behövs.


– Om våren är många ivriga att komma igång med sina byggnationer så fort som möjligt, ofta så snart tjälen i marken släppt. Då är det viktigt med god framförhållning och att ha ett bygglov på plats, konstaterar Emma Bönnestig, bygglovshandläggare i Lilla Edets kommun.

Bra att tänka på vid ansökan

Söker bygglov gör du kanske inte så många gånger i ditt liv, det kan dessutom gå lång tid mellan gångerna. Det finns också många begrepp kring bygglov som en inte använder så ofta till vardags och inte har stenkoll på vad de betyder.


– Upplever du det som svårt och komplicerat finns vi bygglovshandläggare här för att hjälpa, ge råd och informera om vad de olika handlingarna som efterfrågas är och vad begreppen innebär. Det finns också bra och tydliga exempelritningar på kommunens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan läsa på om vad de olika ritningarna ska innehålla för att din ansökan ska bli komplett, säger Emma Bönnestig.


Alla tankar och planer för byggnationen som du har ”i huvudet” behöver du, på ett tydligt sätt, få ner på papper.


– Vi bygglovshandläggare behöver förstå precis vad du planerar, det är utifrån den informationen som vi fattar ett beslut. Ju lättare det är för oss att förstå vad du önskar bygga, desto snabbare kan du som sökande få besked.

Du har mycket att vinna på noggranna ritningar

Tänk på att ritningarna som bifogas ska vara av hög kvalité.


– Det betyder inte att de behöver vara ritade av en arkitekt. Men de ska vara skalenliga och exempelvis marklinje, husgrund, trappor och fönsterfoder ska vara utritade. Det är viktigt att även tänka på de små detaljerna då det inte bara är konstruktionen, utan också arkitekturen som vi ska bedöma. Är ritningarna inte kompletta kommer du att behöva göra om dem. De ritningar som du tar fram och lämnar in i din ansökan är ju också de ritningar som snickaren eller du själv sen ska bygga huset utifrån. Så du har mycket att vinna på att vara noggrann när du gör dina ritningar. Om det känns alldeles för svårt och komplicerat – anlita en arkitekt, så sparar du både tid och frustration, tipsar Emma Bönnestig.

Planera för vinterns brasmys

Emma skickar också med en påminnelse inför vinterns brasmys.


– När det börjar bli kallt ute är det många som kommer på att de gärna vill ha en eldstad att mysa vid. Men även ansökan om installation av en eldstad kräver framförhållning. Inte minst när i stort sett alla årets ansökningar tenderar att komma in samtidigt, vilket tyvärr påverkar handläggningstiden. Sen ska ju även sotaren hinna besiktiga innan du kan börja elda. Så ett tips är att även göra din ansökan om installation av eldstad redan nu, så ökar dina chanser att kunna njuta av brasans värme under julhelgen.

Möten med bygglovshandläggarna

I september gick bygglovsenheten över till förbokade möten och digitala möten, med anledning av coronapandemin men också för att kunna ge dig bästa möjliga service. Det innebär att bygglovsjourens drop-in i Medborgarservice i kommunhuset på måndagar gör ett uppehåll tills vidare. Men du kan självklart fortfarande lämna och hämta handlingar på plats i Medborgarservice. Förutom fysiska förbokade möten erbjuder bygglovshandläggarna nu även Teams-möten och givetvis går det också bra att boka in ett telefonmöte.


Med tanke på coronapandemin är det viktigt att du som kommer till ett möte är helt frisk och har varit det i minst 48 timmar. Tänk också på att minimera antalet personer vid mötet.

Läs mer om bygglov och hur du kommer i kontakt med bygglovshandläggarna på lillaedet.se/bygglov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Läs också mer om ansökan om installation av eldstad eller braskamin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »