Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-09-18
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Elbilspremiär för Lilla Edets kommun

Helena Grimm, miljöplanerare, berättar om elbilarna som leasas.

Lilla Edets kommun satsar på miljön och har nu investerat i fyra elbilar som ska användas av hemsjukvården, kommunrehab och tekniska förvaltningen.

Sammanlagt har kommunen ett 60-tal fordon, varav ett 40-tal är personbilar. Nu leasas fyra elbilar, tre Nissan Evalia och en Nissan Leaf personbil. Innan upphandlingen fick personalen möjlighet att prova på att köra elbilar under en månads tid, något de tyckte fungerade väldigt bra. Bilarna upplevdes som enkla att köra och lätta att förstå sig på.

Elbilar av flera skäl


Det är många faktorer som gör att kommunen nu väljer elbilar, bland annat av miljöskäl och att man minskar sårbarheten för prissvängningar på andra bränslen. Helena Grimm, miljöplanerare, förklarar:

— Både bensin och dieselbilarna hade problem med batterier som laddades ur, eftersom man bara körde korta sträckor åt gången. Det blev många starter utan att batterierna fick köras så att de laddades igen. Elbilarna som nu köpts in går främst i centrum och de passar ypperligt för de korta körningarna.

Helena Grimm förklarar vidare att elbilar är bra i Lilla Edet, eftersom samhället ligger som i en sänka ner mot älven. Partiklar samlas och avgaser blir kvar som ett lock i luften. Avgaser från bilar alstras som mest när man startar med kall motor och kör korta sträckor, något som kommunbilar gör i princip hela dagen inom t.ex. hemsjukvården. Därför lämpar sig elbilar bra i den här miljön, då de inte alstrar några utsläpp alls och är helt koldioxidneutrala. Lilla Edets kommun köper sedan ett år tillbaka enbart miljömärkt el.
  

Elen som kommunen köper in är miljömärkt.

Låga driftskostnader


Fyra stycken laddplatser för elbilarna finns på parkeringen på innegården vid kommunhuset. Med en fulladdad elbil kan man köra ungefär 10-15 mil beroende på körsätt och vilka väderförhållanden som råder. När det är vinter, kallt och snöfriktion mot däcken laddar batterierna ut snabbare.

Att ladda batteriet fullt tar ungefär 8 timmar och kostar kring 16 kr, vilket ger väldigt låga driftskostnader. På vissa ställen har snabbladdningsstationer för elbilar satts upp, t.ex. i Kungälv och Trollhättan. Då tar det bara en kvart att ladda ett batteri från tomt till fullt. Ännu finns inga snabbladdningsstationer i Lilla Edets kommun. Helena Grimm berättar:

— En elbil är dyr att köpa in. Men eftersom de är billiga i drift med bara 2 kronor per mil och servicekostnaderna också är låga då bilarna inte har så många mekaniska delar som slits ut, så räknar vi med att spara pengar i slutändan.
 

Inte aktuellt att byta ut mot fler elbilar just nu


Att byta ut hela fordonsparken mot elbilar är inte aktuellt. Det kommer att finnas bensin- och dieselbilar kvar för de längre körningarna som inte lämpar sig för elbilar. Det går heller inte att dra last med elbilar, eftersom de inte har dragkrok på grund av sin konstruktion.

Det är heller inte planerat att införskaffa fler elbilar inom den närmsta framtiden, utan kommunen ska nu ser hur det fungerar med de fyra som finns.  

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »