Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-10-06
Senast uppdaterad: 2016-10-06

Elever på Strömsskolan besökte kor från Gröna Gårdar

Johan Stegard, till vänster, och Bjarne Färjhage, till höger, berättade för eleverna om kor och djurhållning.

I tisdags fick ett 60-tal elever från Strömsskolans årskurs 2 och 5 gå på en promenad och besöka ett gäng pigga och glada kor vid hagarna norr om skolan. Där gick Johan Stegards köttdjur på bete under en av de sista dagarna innan det var dags för dem att gå in i ladugården för vintern.

Johan Stegard tillsammans med Bjarne Färjhage från LRF berättade tillsammans bland annat om korna, kalvarna, om djurhållningen och om varför det är viktigt att ha djur betande i landskapet.

Kostenheten köper in ekologiskt och närproducerat


Johan Stegards gård, Elfhemsgård, har varit ansluten till Gröna Gårdar sedan 2008. Gården ligger i Västerlanda, men korna går på bete på Göran Hermanssons ekologiska marker norr om Strömsskolan. Under vecka 40 köper kostenheten inom bildningsförvaltningen på Lilla Edets kommun in kött från Elfhemsgård. Kommunens upphandling för inköp av livsmedel tillåter från 1 oktober bildningsförvaltningen att vid tre tillfällen få möjlighet att köpa in ekologiska och närproducerade råvaror. Det var något som kostchef Gun Mellqvist snabbt nappade på. Hon berättar:

— På torsdag 6 oktober serverar vi en färsrätt från Gröna Gårdar på alla kommunala skolor och förskolor. På Strömsskolan kommer det till exempel att serveras lasagne. Vi kommer att servera kött från Gröna Gårdar vid ytterligare två tillfällen framöver och vi märker ut det ordentligt på matsedeln, så ha gärna koll där!

Gun Mellqvist är glad att kunna servera barn och elever måltider lagade på fina råvaror. Hon väljer alltid att köpa in svenska råvaror i första hand. Gun berättar:

— Vi serverar KRAV-odlat då och då, men det här är ju verkligen närproducerat kött dessutom.

Korna är av raserna Hereford och Aberdeen Angus.

Omtanke om djur, miljö och människa


För att kunna bli medlem i Gröna Gårdar krävs bland annat att man producerar ekologiska varor och är KRAV-ansluten. Det ställer höga krav på uppfödningen och djuren får inte matas med spannmål eller kraftfoder. Djuren lever under ursprungslika förhållanden och äter vad de är gjorda för; gräs, klöver, maskrosor, örter, löv och fallfrukt. Under vinterhalvåret består fodret enbart av ensilage från ekologiska ängar. Det gör att djuren växer upp långsamt och köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak samtidigt som det blir naturligt mört. Inga hormoner eller antibiotika används, det är bara om djuret är sjukt eller skadat antibiotika sätts in. Om antibiotika skulle behövas, är det sedan en lång karens innan djuret får slaktas, så att antibiotikan hinner försvinna.

Johan Stegard berättar för eleverna:

— Korna här går ute och har det gott, de mår bra. De behöver ingen medicin. Mår djuren bra, så mår vi också bra sedan!  

Bjarne Färjhage fortsätter:

— Och när korna går i hagarna och betar så håller det landskapet öppet!

Barnen fick smaka ekologiska och närproducerade köttbullar. Hunden Rapp som vallar kor tyckte också att köttbullen luktade gott.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »