Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-11-20
Senast uppdaterad: 2020-11-20

En vecka fri från våld 2020

Under vecka 48 deltar Lilla Edets kommun, tillsammans med Trollhättan och Vänersborg, i det nationella initiativet ”En vecka fri från våld”, som belyser det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.

Inom ramen för ”En vecka fri från våld 2020” driver Lilla Edets kommun, tillsammans med Trollhättan och Vänersborg, under vecka 48 en kampanj om våld i nära relation under hashtagen #detbörjarmedord.


– Ord är makt, oavsett om de används för att kränka, sätta stopp för våld eller för att be om hjälp. Därför vill vi genom kampanjen förmedla budskapet att vi alla kan ta ett ansvar för att våldet ska upphöra, säger Sabina Vehabovic, verksamhetsutvecklare i Lilla Edets kommun.


Lindrigt våld som exempelvis nedvärderande blickar, kommentarer och oönskade skämt är den form av våld som är vanligast. Genom att agera tidigt förhindrar vi att lindrigt våld normaliseras. Om det lindriga våldet däremot får fortsätta kan det leda till mer och grövre våld.

 

För Lilla Edets kommun utgör kampanjveckan en del i ett långsiktigt förebyggande arbete mot våld i nära relation med visionen ”En kommun fri från våld” som nu initieras.

Vad händer under ”En vecka fri från våld 2020”  • Digital ljusmanifestation: Onsdag 25 november uppmärksammar vi internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Det gör vi genom att bjuda in till en digital ljusmanifestation under temat ”en i timmen”, som syftar till att uppmärksamma att i snitt en person i timmen polisanmäler att de blivit misshandlade av sin partner i Sverige. Tänd ett ljus därhemma och delta i ljusmanifestationen kl. 17.00-17.30, håll utkik på Lilla Edets kommuns Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i början av nästa vecka för länk och mer information.

Få råd och stöd för att leva ett liv fritt från våld

Både du som är våldsutsatt eller våldsutövare kan kontakta Mottagningsgruppen inom Lilla Edets kommuns socialtjänst för att få råd och stöd i din situation och om hur du kan leva ett liv fritt från våld:Läs mer om våld i nära relation på lillaedet.se/valdinara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om ”En vecka fri från våld”

Nationellt leds initiativet ”En vecka fri från våld” av Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

 

Syftet med initiativet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som våld i nära relationer utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskap om att våld går att förebygga.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »