Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-11-25
Senast uppdaterad: 2021-11-25

”En vecka fri från våld” uppmärksammas på Fuxernaskolan

Armband och mandala med budskapet ”Ett liv fritt från våld”, test kring schyssta relationer och dialog om vad som räknas som våld. Så uppmärksammar Fuxernaskolans högstadieelever ”En vecka fri från våld”.

Under denna vecka, då Lilla Edets kommun uppmärksammar det nationella initiativet ”En vecka från våld”, har högstadieeleverna på Fuxernaskolan möjlighet att pärla armband med budskapet ”Ett liv fritt från våld” och färglägga mandalas, med samma budskap, i skolans uppehållsrum. Denna aktivitet kommer även erbjudas på fritidsgården Kosmos på fredag.

 

– Jag tycker att budskapet är bra. Om jag bär det här armbandet kanske det väcker viktiga tankar hos någon som ser det, säger en av eleverna i årskurs nio.

 

– Det är pilligt, konstaterar en av killarna som koncentrerat pärlar ett armband att ge bort till sin flickvän.

 

Han väljer att rama in budskapet ”Ett liv fritt från våld” med pärlor i pärlemor.

 

– Det har varit en uppskattad aktivitet och redan under första dagen pärlades ett 50-tal armband, berättar Elisabeth ”Bettan” Persson, gruppledare för ungdomscoacherna.

Schyssta relationer

Under kampanjveckan får Fuxernaskolans högstadieelever chansen att göra ett test för att se om deras relationer är schyssta.

 

– När man är kär i någon kanske man inte tänker på om den andra är aggressiv på något sätt, fysiskt eller psykiskt. Det finns en risk att man accepterar det, trots att man inte borde, reflekterar en av eleverna kring testet.

 

Ämnet schyssta relationer berörs även i dialogsamtal som arrangeras för högstadieeleverna under veckan.

 

– Vid dessa tillfällen pratar vi även om vad som räknas som våld och hur våld tenderar att utvecklas, berättar Kajsa Olsson, kurator på Fuxernaskolan, som håller i samtalen tillsammans med studie- och yrkesvägledare Ann-Katrin Johannsson.

 

Läs mer om "En vecka fri från våld" på lillaedet.se/frifrånvåld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »