Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-04-29
Senast uppdaterad: 2014-04-29

Familjecentralen firade fem år

I onsdags firade Familjecentralen Eken fem år med Öppet Hus. Det bjöds på musikunderhållning av musikskolans elever, sagostund, ansiktsmålning, pyssel och fika. Ett 80-tal besökare firade dagen tillsammans.

Familjecentralen Eken finns på Ekaråsvägen 6 i Lilla Edet. Här finns barnmorskemottagningen Närhälsan, barnavårdscentralen Medpro Clinic och Öppen förskola i kommunens regi samlokaliserade sedan 2009 och är en träffpunkt för blivande föräldrar och deras barn mellan 0-6 år.

– Här får föräldrar stöd, vägledning och kvalificerad rådgivning om saker de undrar över kring sitt barn eller sitt föräldraskap, berättar Ulla Olofsson som är samordnare för familjecentralen och fortsätter.
– Personalen jobbar förebyggande och är lösningsfokuserade – det är så inspirerande att se arbetslaget jobba tillsammans.

Full fart på firandet


Många aktiviteter stod på dagens program. Musikskolans elever uppträde och barnen fick också vara med och spela och sjunga. Låtar som framfördes var Jag vill vara din Margareta, Jag är en fattig bonddräng, Här kommer Pippi Långstrump och många fler. Musikeleverna var fantastiskt duktiga och spelade fiol, gitarr, saxofon och nyckelharpa.

Sedan var det dags för de små besökarna att själva sjunga med rörelser till sångerna. Alla barnen fick spela ukulele – ett uppskattat inslag!

Ett annat populärt och återkommande inslag på öppna förskolan är när barnbibliotekarien kommer. Denna dag berättade och dramatiserade barnbibliotekarie Kiki sagan om Bu och Bä som går på kalas.

Besökare från hela kommunen


Miranda Runne bor i Göta och är ofta på familjecentralen med sina barn Melvin 3,5 år och Emma 5 månader.

– Det är en jätteviktig mötesplats för barn och föräldrar. Jag känner personalen väl och de känner också till mig och barnen. Det är skönt att bolla mina tankar och funderingar med dem. Det skulle gärna få vara öppet fler dagar i veckan! säger Miranda Runne.
 
Miranda och barnen kom tillsammans med sin granne Kristin Sördi och hennes son Liam till dagens öppet hus. För Kristin och Liam är det första besöket på familjecentralens Öppna Förskola.

– Jag har tänkt gå hit så ofta men det har inte blivit av. Jag såg affischen om femårsfirandet på sonens dagis och i matbutiken och skickade ett sms till Miranda och frågade om hon skulle dit. Det skulle hon så klart och då hängde jag och Liam med, berättar Kristin Sördi.

Hanan Saif Eddin bor i centrala Lilla Edet och är här med sin dotter Haifaa som är 7 månader.

– Jag kom till Lilla Edet för nio månader sedan ifrån Syrien. Jag trivs jättebra i kommunen och kommer till familjecentralen för att möta andra och lära mig svenska, berättar Hanan Saif Eddin.

Sara Granqvist med barnen Ebbe 2 år och Max 3 månader, tillsammans med Jessica Rydin och sonen Melvin 2 år.

Sara Granqvist från Västerlanda och Jessica Rydin från Lödöse känner varandra privat genom innebandy och kom tillsammans med barnen till dagens firande.

– Melvin är ledig från dagis idag för att vi skulle gå hit och fira. Det har varit jättetrevligt, vi har fikat och deltagit i aktiviteterna tillsammans, berättar Jessica.

Både Sara och Jessica tycker att det är väldigt skönt att all verksamhet är på ett ställe. Jessica väntar sitt andra barn och har bokat in en tid hos barnmorskan när hon ändå skulle hit.

Barnen förvandlades genom ansiktsmålning till färgsprakande varelser. Här är Wilma 7 år och Svea 4 år färdigmålade, medan de väntar på lillasyster Agnes 2 år. Färgglada fortsatte de tillsammans med mamma Jeanette Wall, Önneröd, att måla muggar i pysselrummet.

Lyckat samarbete


Det är många som har jobbat hårt för att familjecentralen finns idag. En av de mest drivande och eldsjälarna bakom var Madeleine Dahlgren, tidigare oppositionsråd i Lilla Edets kommun.

- Familjecentralen är det bästa som hänt kommunen, men det tog mellan 8 och 10 år innan vi fick igenom våra idéer. Här finns nu all profession och kompetens samlad som blivande föräldrar och barn behöver. Jag är jättestolt över familjecentralen, hur den utvecklats och drivs idag. Här finns stora samhällsvinster att hämta och jag är helt säker på att familjecentralen kommer att finnas kvar, säger Madeleine Dahlgren.

Elsy Olausson, Medpro Clinics barnavårdscentral, har arbetat sedan juli 2012 på familjecentralen och ser stora vinster med att ha verksamheterna samlade.

- Jag har tidigare erfarenhet från barnavårdscentraler som ligger på vårdcentralen, men med en familjecentral blir kontaktvägarna mycket kortare. När jag behöver hjälp från andra professioner finns de nära, istället för att vi ska försöka nå varandra via telefon eller mejl mellan patienterna. På onsdagar har vi möten när alla samlas och då kan vi diskutera allt från enkla frågor till mer komplexa problem. Det gör att vi får viktig kunskap tidigare. 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »